Recept za BRESKVICE, omiljeni kolač iz detinjstva - Sočne su i aromatične, mirišu na džem od kajsije i rum, i tope se u ustima
Breskvice su preslatki starinski kolačići, koji mame najpre izgledom a onda i ukusom.
Breskvice su kolač koji nas vraća u detinjstvo, sa svojim neodoljivim mirisima i ukusi koji podsećaju na tople porodične trenutke. Sočne, aromatične i sa prelepim džemom od kajsije, ove poslastice postale su omiljeni desert na svim slavljima i okupljanjima.
Njihova mekoća i bogatstvo ukusa, upotpunjena notama ruma, čine ih savršenim izborom za sve ljubitelje slatkiša koji žele uživati u jednostavnom, ali zaista ukusnom kolaču.
Za testo:
3 jaja
200 g šećera
200 ml ulja
200 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
1 kašičica soda bikarbone
650-700 g oštrog brašna
Za nadev:
500 g džema od kajsija
100 ml ruma
izdubljene mrvice
Još:
2 x 85 ml vode
crvena i žuta prehrambena boja
aroma jagode (po želji)
kristal šećer za valjanje
Testo
Stavite u posudu jaja i šećer pa žicom dobro izmešajte, postepeno dodavajući ulje, mleko i 8 kašika brašna pomešanih sa soda bikarbonom. Ovu smesu ostavite u frižideru 2 sata.
Potom dodajte još brašna i rukom zamesite glatko testo. Ako se jako lepi, dodajte još par kapi ulja. Testo treba biti lagano i ne pregusto da breskvice ne bi bile tvrde, zato postepeno dodajte brašno a koliko će trebati, zavisiće od veličine jaja.
Od smese otkidajte male hrpice testa težine oko 10 g i oblikujte kuglice veličine trešnje. Svaku kuglicu dobro izvaljajte dlanovima da bi bile skroz glatke, inače mogu pucati prilikom pečenja. Kuglice slažite na veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni tako da ostanu svetle, nekih 15-18 minuta.
Pečene kuglice još tople izdubite oštrim nožićem sa donje strane, pazeći da se ne ošteti gornja površina i da ne popucaju.
Ostatke testa ubacite u posebnu posudu i sameljite u mrvice.
Nadev
Mrvice pomešajte sa džemom i rumom. Napunite nadevom kesicu kojoj otsečete vrh i punite izdubljene kuglice, pa lepite po dve zajedno. Možete ih puniti i kašičicom ako vam je lakše. Višak nadeva obrišite sa strane i stavite u frižider da se malo stegnu.
Ukrašavanje
Ulijte po 85 ml vode u dve posudice, pa u jednu dodajte žutu boju a u drugu crvenu i po želji aromu jagode. U treću posudicu sipajte kristal šećer.
Svaku breskvicu provucite najpre kroz žutu boju po sredini, a onda krajeve umočite u crvenu boju. Slažite ih na papirni ubrus da se malo ocede od viška vode. Napravite tako nekih 10-ak breskvica pa ih uvaljajte u kristal šećer. Ponavljajte postupak sa svim breskvicama.
Breskvice ostavite do sledećeg dana da omekšaju i da se malo osuše, pokrivene papirnom salvetom. Potom ih čuvajte zatvorene u kutiji. Što duže stoje, sve su bolje.