Рецепт за КОЛАЧ ОД ВИШАЊА: Мало другачији начин припреме омиљеног дезерта одушевиће ваша чула
Нешто другачији рецепт за омиљени колач са вишњама.
Ако сте као мали доста времена проводили код баке, онда вам је сигурно спремала колач са вишњама. Овај дезерт је веома укусан, али и освежавајући. Нарочито је укусан ако су вишње мало киселе, јер спој киселог и слатког увек односи победу.
Сви смо тако навикли на жуте колаче са вишњом који заправо представљају патишпању са вишњама, међутим, ако желите да пробате мало другачији колач са вишњама онда је овај рецепт за вас. Јединствен спој вишања, теста и чоколаде осушевиће ваша чула.
Састојци:
- 450 г вишања
- 3 кашике млевених ораха
- 3 кашике млевеног кекса
Жути бисквит:
- 5 жуманаца
- 1 јаје
- 100 г шећера
- 150 мл млека
- 150 мл уља
- 250 г брашна
- 1 прашак за пециво
Бели бисквит
- 5 беланаца
- 100 г шећера
- 1 ванил шећер
- 100 мл млека
- 100 мл уља
- 150 г брашна
- 1 прашак за пециво
- 100 г комадића црне чоколаде
Прелив
- 150 г чоколаде
- 100 мл млека
Посипати млевеним орасима.
Припрема:
У једну посуду ставите 5 жуманаца, једно цело јаје и 100 г шећера и све заједно умутите миксером. У очишћене вишње додајте 3 кашике млевених ораха и 3 кашике млевеног кекса и све сједнините и оставите да одстоји.
За то време ви се вратите филу од јаја. У смесу додајте 150 мл млека и око 100 мл уља. Лагано са овом смесом сједините 150 г брашна и један прашак за пециво. Узмите један плех, преко њега ставите папир за печење, а потом наспите смесу у њега о потом преко ње ставите вишње.
Када сте ово завршили крените са прирпемом другог фила. У једну чинију ставите 5 беланаца и умутите их. Потом у њих додајте 100 г шећера и један ванилин шећер и потом смесу још мало умутите, па додајте 100 мл уља и 100 мл млека и све сједините. Као и за први бисквит у смесу додајте 150 г брашна и један прашак за пециво и све сједините.
Када је бели фил готов 2/3 ставите у плех преко претходног фила. У преосталу трећину фила ставите 100 г комадића чоколаде, промешајте, па и овај део фила преспите преко колача. Када све припремите ставите колач да се пече око 30 минута у рерни коју сте претходно загрејали на 180 степени.
Када је колач готов прелијте га истопљеном чоколадом и по жељи поспите орасима.
На овај начин добијате укусан колач са вишњама који сте спремили на нешто другачији начин од оног на који сте навики, а ако желите још оваквих рецепата погледајте Јутјуб налог "Кухиња Валентина Машковић".