Знате ли шта ЧИПС ради вашем организму? Може бити веома штетан, а нисте ни свесни шта садржи у себи
Ову грицкалицу сви конзумирамо, а нисмо свесни шта може да изазове.
Чипс је свакако једна од омлијених грицкалица многих. Одлична је када се дружите са пријатељима, док гледате филм или омиљену серију, као и за путовање. Свакако употреба ове намирнице је веома распрострањена.
Ипак и премда је већина људи редовно једе, ретко ко зна шта се заиста налази у овој грицкалици. Наиме, сви смо свесни да се она прави од кромпира, али да ли знате да је то само један од састојака. Остали и нису баш тако здрави.
Пре свега чипс у себи има велике количине масти и калорија. Ако сваког дана једете једно паковање чипса, то је исто као да у току једне године попијете 5 литара уља. Замислите само шта чините свом организму!
Такође, уље чипса садржи и канцерогену материју, тзв. акриламид. Ова материја настаје када се чипс пржи на високој температури. Такође, ова намирница може и да изазове гастристис, па никако није препоручљива особама које имају проблема са желуцом.
Са друге стране, ако сте велики љубитељи грицкалица избацивање чипса из исхране може вам пасти тешко, због тога вам представљамо здравију верзију ове грицкалице коју можете направити код куће.
Састојци:
-
100г беланца
-
20г сира
-
Чили у праху
-
Зачини по жељи
Припрема:
Изрендајте сир. На калуп за мафине додајте супену кашику беланца, затим додајте изрендани сир и мало чилија у праху, по жељи, као и друге, жељене зачине. Напослетку, чипс пеците у рерни коју сте претходно загрејали на 190 степени, и то око 15 минута.