Рецепт за ПОСНЕ ПИХТИЈЕ са ПОВРЋЕМ - Укусно и декоративно предјело одушевиће све госте, одлично за славску трпезу
Не само да изгледа лепо, већ је и веома укусно.
Представљамо вам рецепт за пихтије са поврћем, посне су па могу бити идеалне за посну трпезу током празника или уколико славите славу у току поста.
Ево шта је потребно за ово укусно и декоративно јело и како се припрема.
- 1-2 кг разног насеченог поврћа (по 100 гр. бораније, грашка, шаргарепе, кеља, келерабе, броколија, карфиола..)
- 2 кашике винског сирћета
- 2 кесице желатина, посног (или 8 листова)
- 2 мања кисела краставца
- 1 кувана цвекла
- першунов лист (може и сушени)
- уље, со
Поврће обарите у сланој води. Све осим грашка исећи на колутове или цветиће, ставити у ђевђир да се оцеди.
У стаклену чинију сложити поврће, у средини ставите боранију. а около сложите венчиће од осталог поврћа. Прелити уљем. Желатин отопите по упуству па га додајте у млаку воду где се кувало поврће. Додати у воду и сирће па прелијте поврће.
Ставити на лед да би се што раније стегло. По сервирању украсите изренданом куваном цвеклом, ситно сеченим краставчићима или першуновим листом.
У наставаку је додатни рецепт за посне пихтије са рибом.