РИБА КОЈУ СРБИ ЈЕДУ као луди, може бити јако ОПАСНА: Узрокује изузетно опаку болест
Будите опрезни, јер последице могу бити веома опасне.
Сардине су дуго биле на врху листе најздравијих намирница захваљујући високом садржају омега-3 масних киселина, висококвалитетних протеина, витамина Б12 и селена. Према Америчком удружењу за срце, редовна конзумација сардина позитивно утиче на рад срца и имунитет.
Међутим, иако су здравствене користи бројне, конзумирање сардина није увек без ризика – посебно за оне са високим крвним притиском, гихтом или склоношћу ка бубрежним каменцима.
Сардине и висок крвни притисак: Натријум може бити проблем
Велики број производа од сардина на тржишту, посебно конзервирани, садржи велике количине натријума – чак и до трећине препоручене дневне количине у једној конзерви. Пошто натријум задржава воду у телу и повећава волумен крви, то последично може довести до повећања крвног притиска. Особе са хипертензијом би стога требало да бирају сардине са нижим садржајем натријума и да их конзумирају умерено.
Гихт и сардине: Комбинација која може погоршати стање
За људе који пате од гихта, сардине могу представљати озбиљан изазов. Наиме, ова риба је богата пуринима, супстанцама које се у организму разлажу у мокраћну киселину. Код људи са гихтом, ова киселина се акумулира и изазива болно упалу зглобова.
С обзиром на то, препоручује се избегавање сардина у корист рибе са нижим садржајем пурина, као што је бакалар, или употреба суплемената рибљег уља као алтернативног извора омега-3 масних киселина.
Камен у бубрегу: Још један разлог за опрез
Пурини из сардина не утичу само на гихт – они такође могу повећати ризик од камена у бубрегу. Висок ниво мокраћне киселине, заједно са повећаном концентрацијом калцијума у урину због високог уноса натријума, ствара идеалне услове за развој камена у бубрегу.
Стога се људима са историјом камена у бубрегу саветује да конзумирају сардине умерено или да потраже здравије алтернативе.
Шта изабрати уместо сардина?
За оне који не воле сардине из горе наведених разлога, постоји низ здравих алтернатива. Поред поменутог бакалара, добри извори омега-3 масних киселина укључују: лосос, пастрмку, чиа семе, ланено семе, ораси, рибље уље или суплементе алги.
На тржишту постоје и сардине са смањеним садржајем натријума, што је прихватљивија опција за људе којима је потребно да ограниче унос соли.
Сардине су нутритивно богата храна која може пружити бројне користи организму, али нису погодне за свакога. За постојећа здравствена стања попут хипертензије, гихта или склоности ка бубрежним каменцима, кључ је информисан и умерен приступ. Уз пажљив избор производа и консултације са лекаром, сардине и даље могу остати део здраве и уравнотежене исхране.