Само овако се прави најбољи ПИРЕ КРОМПИР - Тајна је једна цака која вам никад не би пала на памет, састојак због којег добије мекану и пенасту текстуру
Омиљени прилог свима, а толико се лако припрема да га могу правити и они који се не сналазе у кухињи.
Ово је рецепт за домаћице које немају толико искуства у кухињи. Један од омиљених прилога који иде уз пржено, печено месо, гулаш и бројна варива, дефинитивно је кромпир пире.
Уместо да купујете инстант пире из кесице научите како да га направите саме, без муке, а да укус буде што бољи.
Најпре изаберите крупнији кромпир који је здрав, 5, 6 комада, да нема клица или некаквих знакова труљења на њему, најбоље бели.
Ољуштите кромпир и исеците га на ситније коцкице.
Ставите га у шерпу, прелијте водом и кувајте све док се не скува, проверите виљушком повремено, ако се распада при додиру виљушке, значи да је готов.
Када је скуван проспите воду и добро га оцедите, затим га благо виљушком испасирајте. Узмите миксер и у посуду са кромпиром додајте кашичицу соли, 10 кашика уља и шољицу млека и мутите све док се кромпир потпуно не разбије и не постане пенаст и ваздушаст. На крају проверите да ли вам је све довољно слано и досолите уколико то више одговара вашем укусу, а затим додатно измешајте да се со сједини са пиреом.
Неке домаћице користе и маслиново уље и на крају додају комад путера или топљени сир да добије пикантнији укус, али све је то ствар укуса и није обавезно.
Холанђани у кромпир пире додају и мало мускатног орашчића, јер то како кажу побољшава укус кромпира, ако је то и могуће.
Тајна искусних кувара
Према куварима из ресторана Fallow, постоји једноставан трик који гарантује савршен кромпир пире сваки пут. Тајна? Никада не кувајте кромпир у води! У ТикТок видеу, професионални кувар из Fallow-a поделио је технику коју користи за припрему најкремастијег пиреа. Уместо да кромпире кува у води, пече их у крупној соли на температури од 160 до 180°Ц док потпуно не омекшају.
„Након печења, једноставно уклоните вишак соли, прережите кромпире на пола и пасирајте их док су још топли“, објаснио је. „Загрејани путер и млеко додајте постепено, како бисте добили савршену текстуру.“