Шпанска тортиља је БРЗ ДОРУЧАК од само 3 састојка - Кромпир, лук и јаја има свака кућа, а на столу ћете имати прави специјалитет за МАЛЕ ПАРЕ
Шпанска јела су позната по укусним и доступним намирницама и једноставној припреми. Једно од таквих је традиционална тортиља од кромпира.
Ако сте увек у журби, а желите да започнете дан са оброком који је укусан, хранљив и, што је најважније, брз за припрему – шпанска тортиља је одговор на ваше дилеме! Овај једноставан специјалитет, који је основни део шпанске кухиње, савршен је за све оне који желе да споје традицију са практичношћу. Са само три основна састојка – кромпиром, луком и јајима, који се готово увек налазе у сваком дому, можете створити оброк који подсећа на праву малу чаролију.
Не само да је шпанска тортиља изузетно једноставна, већ је и изузетно приступачна, што значи да уз само неколико основних намирница можете имати оброк достојан сваке трпезе. Сви знамо како је понекад тешко пронаћи баланс између укуса, здравља и буџета, али ова тортиља све то нуди.
Састојци:
4 средња кромпира
1 већа главица лука
4 јаја
маслиново уље
со и бибер
Припрема:
Кромпир огулите и исеците на тање коцкице, а лук на танке тракице.
У тигању угрејте маслиново уље да покрије цело дно и убаците лук и кромпир, те све заједно добро продинстајте да се кромпир запече, а лук потамни.
Јаја разбијте у већу посуду и умутите их за кајгану, додајте кромпир и лук (процедите вишак уља у шољицу) и све заједно измешајте.
Поновно загрејте тигањ и додајте уље у којем се пржио кромпира, када се загреје, убаците мешавину кромпира, лука и јаја.
Оставите у тигању на лаганијој ватри, без мешања да се дно запече.
Тигањ прекријте тањиром, па окрените тигањ да тортиља остане на тањиру, те је потом вратите у тигањ (да склизне с тањира) како би запекли и другу страну.
Када се и друга страна запече, тортиља је готова.
Поновно поклопите тигањ тањиром те окрените да тортиља остане као торта.
Исеците је као торту и послужите топлу.