Samo ovako se pravi najbolji PIRE KROMPIR - Tajna je jedna caka koja vam nikad ne bi pala na pamet, sastojak zbog kojeg dobije mekanu i penastu teksturu
Omiljeni prilog svima, a toliko se lako priprema da ga mogu praviti i oni koji se ne snalaze u kuhinji.
Ovo je recept za domaćice koje nemaju toliko iskustva u kuhinji. Jedan od omiljenih priloga koji ide uz prženo, pečeno meso, gulaš i brojna variva, definitivno je krompir pire.
Umesto da kupujete instant pire iz kesice naučite kako da ga napravite same, bez muke, a da ukus bude što bolji.
Najpre izaberite krupniji krompir koji je zdrav, 5, 6 komada, da nema klica ili nekakvih znakova truljenja na njemu, najbolje beli.
Oljuštite krompir i isecite ga na sitnije kockice.
Stavite ga u šerpu, prelijte vodom i kuvajte sve dok se ne skuva, proverite viljuškom povremeno, ako se raspada pri dodiru viljuške, znači da je gotov.
Kada je skuvan prospite vodu i dobro ga ocedite, zatim ga blago viljuškom ispasirajte. Uzmite mikser i u posudu sa krompirom dodajte kašičicu soli, 10 kašika ulja i šoljicu mleka i mutite sve dok se krompir potpuno ne razbije i ne postane penast i vazdušast. Na kraju proverite da li vam je sve dovoljno slano i dosolite ukoliko to više odgovara vašem ukusu, a zatim dodatno izmešajte da se so sjedini sa pireom.
Neke domaćice koriste i maslinovo ulje i na kraju dodaju komad putera ili topljeni sir da dobije pikantniji ukus, ali sve je to stvar ukusa i nije obavezno.
Holanđani u krompir pire dodaju i malo muskatnog oraščića, jer to kako kažu poboljšava ukus krompira, ako je to i moguće.
Tajna iskusnih kuvara
Prema kuvarima iz restorana Fallow, postoji jednostavan trik koji garantuje savršen krompir pire svaki put. Tajna? Nikada ne kuvajte krompir u vodi! U TikTok videu, profesionalni kuvar iz Fallow-a podelio je tehniku koju koristi za pripremu najkremastijeg pirea. Umesto da krompire kuva u vodi, peče ih u krupnoj soli na temperaturi od 160 do 180°C dok potpuno ne omekšaju.
„Nakon pečenja, jednostavno uklonite višak soli, prerežite krompire na pola i pasirajte ih dok su još topli“, objasnio je. „Zagrejani puter i mleko dodajte postepeno, kako biste dobili savršenu teksturu.“