Само овако се прави ПРАВА БАКЛАВА СА ОРАСИМА, краљица међу ДОМАЋИМ посластицама: Тајна сирупа и савршеног слоја откривена - Не мрви се, не распада
Домаћа баклава је краљица међу посластицама, али само ако се прави на прави начин! Ако сте се икада питали зашто се ваша баклава распада, мрви или није довољно сочна – откривамо вам проверени рецепт и праву тајну савршеног сирупа и савршеног слоја!
Баклава је незаобилазни део традиционалних трпеза широм Србије и Балкана – од празника и слава до породичних окупљања. Најчешће се прави са орасима, а прави мајстори знају да је кључ у равномерно нанетим корама, прецизном редоследу филовања и – сирупу који мора да буде таман колико треба.
У овом тексту доносимо рецепт који се преноси генерацијама, са јасно објашњеним корацима, мерама и малим триковима због којих баклава остаје сочна данима, а не распада се при сервирању. Без скупих састојака и компликованих поступака – све што вам треба су основне намирнице и мало љубави!
Потребни састојци за тепсију величине 42*33 цм ( велики плех из рерне).
800 г кора за баклаву
1кг ораха
1 чаша шећера (200 г )
За премазивање :
300 г маслаца
1чаша уља (200 мл)
Агда/ Прелив
1.5 Кг шећера
1 л воде
4 колутића лимуна
Припрема