САМО ОВАКО СЕ ПРАВИЛНО СПРЕМА КАЧАМАК: Традиционални српски доручак који чисти црева, топи килограме и даје енергију за цео дан
Качамак није само јело које нас враћа у детињство – то је енергетска бомба и природни чистач организма. Ако га припремите на прави начин, постаће ваш најздравији доручак, идеалан за мршављење и јачање имунитета.
Док многи трагају за модерним дијетама и енергетским напицима, наши стари су знали рецепт за здрав почетак дана. Качамак, или палента, у традиционалном облику обезбеђује телу потребне угљене хидрате, влакна и минерале, а уз то помаже варењу и даје дуготрајан осећај ситости. Правилно припремљен, качамак постаје доручак који:
- подиже енергију,
- чисти црева,
- смањује осећај надутости,
- и подстиче мршављење.
Зато не чуди што га нутриционисти све више препоручују као део здравог јеловника!
Рецепт за традиционални качамак који топи килограме и јача црева:
Састојци:
- 1 шоља кукурузног брашна (крупније млевеног)
- 2,5 шоље воде
- Прстохват соли
- Кашика павлаке или киселог млека (по жељи)
- Комадић младог сира или кашика ситног сира (опционо)
Припрема:
У шерпу сипајте воду и додајте прстохват соли. Ставите да проври.
Када вода крене да ври, постепено сипајте кукурузно брашно уз стално мешање (најбоље дрвеном кашиком), да не буде грудвица.
Смањите ватру и кувајте уз повремено мешање 10–15 минута док маса не постане густа и глатка.
Када је готово, служите качамак топао – можете га прелити кашиком киселог млека, додати мало младог сира или павлаке.
За дијеталну верзију, једите га самог уз шољу јогурта или ферментисаног млека.
Савет за детокс варијанту:
Додајте мало ланеног семена или кашичицу маслиновог уља – појачаће ефекат чишћења црева и помоћи варењу.