Савршен ПИРЕ КРОМПИР: Иде уз купус, гулаш или шницле, а захваљујући овом ТРИКУ биће кремаст попут шлага и без грудвица
Колико пута вам се догодило да уместо кремасте текстуре добијете грудвасто, суво или, још горе, лепљиво јело? Управо ту долази на сцену мали трик професионалних кувара – једноставан корак који прави разлику између просечног и најбољег пиреа.
Пире кромпир је једно од оних јела које сви волимо, али није сваки исти – некада испадне сув, некада грудваст, а често и превише лепљив.
Тајна савршеног домаћег пиреа крије се у избору кромпира и једном малом трику који га претвара у праву, свиленкасту крему.
Рецепт за домаћи пире кромпир
Састојци:
1 кг кромпира (најбољи су брашнасти, попут белог или жутог)
50 г маслаца
100 мл топлог млека (по потреби више)
со по укусу
прстохват бибера
Припрема:
Ољуштите кромпир и исеците га на једнаке коцке да би се равномерно скувале.
Кувајте га у сланој води док потпуно не омекша – проверите виљушком, требало би да се распада на додир.
Исцедите кромпир и одмах га вратите у врелу шерпу на пар секунди да испари вишак воде – ово је кључ да пире не буде воденаст.
Уместо миксера, користите гњечилицу или виљушку. Додајте маслац док је кромпир још врућ, да се лепо отопи и сједини.
Тек када се маслац упио, полако сипајте топло млеко и мешајте док не добијете жељену кремасту текстуру.
Трик за савршену текстуру:
Професионални кувари саветују да се кромпир никада не мути миксером – тако се ослобађа превише скроба и пире постаје гумаст. Уместо тога, кромпир прво изгњечите ручно, а затим додајте маслац и млеко постепено. Ако желите да буде још богатији, можете додати и кашику киселе павлаке или мало слатке павлаке.
Резултат? Пире који је свиленкаст, пуног укуса и без грудвица – право јело које може да засени и главно месо на тањиру.