СЛАТКЕ француске ПРЖЕНИЦЕ са јагодама као из бакине кухиње - Мирис детињства, домаће радости и укуса који мами да се слатко умажете
Некада су нам баке спремале најједноставније посластице, али са толико љубави да су нам заувек остале у сећању. Данас доносимо рецепт за слатке француске прженице са јагодама – спој традиционалног мириса детињства и модерног шарма француске кухиње, који ће пробудити најлепше успомене.
У детињству је свако од нас имао јело које нас је враћало у кухињу баке или маме – било да је то била пита са сиром, штрудла са маком или мирисне прженице. Француске прженице, иако потичу из Француске, у Србији су одавно добиле своју верзију, а када им додамо свеже јагоде и мало шећера у праху, добијамо праву малу слатку чаролију.
Овај рецепт спаја две кухиње – елеганцију француског десерта и топлину српске традиције. Идеално за викенд доручак, недељно поподне са породицом или тренутке када желите да изненадите госте нечим посебним, а опет једноставним.
Рецепт за слатке француске прженице са јагодама
Састојци:
6 кришки старијег белог хлеба или сомуна
2 јаја
200 мл млека
2 кашике шећера
1 кашичица ванилин шећера
Прстохват цимета (опционо)
200 г свежих јагода
Маслац или уље за пржење
Шећер у праху за посипање
Припрема:
У чинији умутити јаја, додати млеко, шећер и ванилин шећер (по жељи и прстохват цимета).
Јагоде опрати, очистити и исећи на половине или четвртине.
Хлеб умакати у смесу од јаја и млека, са обе стране.
На тигању загрејати мало маслаца или уља и пржити хлеб док не добије златну боју са обе стране.
Готове прженице слагати на тањир, посути шећером у праху и додати свеже јагоде са стране или преко.
Послужити топло, уз домаћи џем, мед или слатку павлаку.
Слатке француске прженице са јагодама – рецепт који спаја бакину кухињу и француску елеганцију. Мирис детињства, домаће радости и укус који мами да се слатко умажете.