SLATKE francuske PRŽENICE sa jagodama kao iz bakine kuhinje - Miris detinjstva, domaće radosti i ukusa koji mami da se slatko umažete
Nekada su nam bake spremale najjednostavnije poslastice, ali sa toliko ljubavi da su nam zauvek ostale u sećanju. Danas donosimo recept za slatke francuske prženice sa jagodama – spoj tradicionalnog mirisa detinjstva i modernog šarma francuske kuhinje, koji će probuditi najlepše uspomene.
U detinjstvu je svako od nas imao jelo koje nas je vraćalo u kuhinju bake ili mame – bilo da je to bila pita sa sirom, štrudla sa makom ili mirisne prženice. Francuske prženice, iako potiču iz Francuske, u Srbiji su odavno dobile svoju verziju, a kada im dodamo sveže jagode i malo šećera u prahu, dobijamo pravu malu slatku čaroliju.
Ovaj recept spaja dve kuhinje – eleganciju francuskog deserta i toplinu srpske tradicije. Idealno za vikend doručak, nedeljno popodne sa porodicom ili trenutke kada želite da iznenadite goste nečim posebnim, a opet jednostavnim.
Recept za slatke francuske prženice sa jagodama
Sastojci:
6 kriški starijeg belog hleba ili somuna
2 jaja
200 ml mleka
2 kašike šećera
1 kašičica vanilin šećera
Prstohvat cimeta (opciono)
200 g svežih jagoda
Maslac ili ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U činiji umutiti jaja, dodati mleko, šećer i vanilin šećer (po želji i prstohvat cimeta).
Jagode oprati, očistiti i iseći na polovine ili četvrtine.
Hleb umakati u smesu od jaja i mleka, sa obe strane.
Na tiganju zagrejati malo maslaca ili ulja i pržiti hleb dok ne dobije zlatnu boju sa obe strane.
Gotove prženice slagati na tanjir, posuti šećerom u prahu i dodati sveže jagode sa strane ili preko.
Poslužiti toplo, uz domaći džem, med ili slatku pavlaku.
Slatke francuske prženice sa jagodama – recept koji spaja bakinu kuhinju i francusku eleganciju. Miris detinjstva, domaće radosti i ukus koji mami da se slatko umažete.