Španska tortilja je BRZ DORUČAK od samo 3 sastojka - Krompir, luk i jaja ima svaka kuća, a na stolu ćete imati pravi specijalitet za MALE PARE
Španska jela su poznata po ukusnim i dostupnim namirnicama i jednostavnoj pripremi. Jedno od takvih je tradicionalna tortilja od krompira.
Ako ste uvek u žurbi, a želite da započnete dan sa obrokom koji je ukusan, hranljiv i, što je najvažnije, brz za pripremu – španska tortilja je odgovor na vaše dileme! Ovaj jednostavan specijalitet, koji je osnovni deo španske kuhinje, savršen je za sve one koji žele da spoje tradiciju sa praktičnošću. Sa samo tri osnovna sastojka – krompirom, lukom i jajima, koji se gotovo uvek nalaze u svakom domu, možete stvoriti obrok koji podseća na pravu malu čaroliju.
Ne samo da je španska tortilja izuzetno jednostavna, već je i izuzetno pristupačna, što znači da uz samo nekoliko osnovnih namirnica možete imati obrok dostojan svake trpeze. Svi znamo kako je ponekad teško pronaći balans između ukusa, zdravlja i budžeta, ali ova tortilja sve to nudi.
Sastojci:
4 srednja krompira
1 veća glavica luka
4 jaja
maslinovo ulje
so i biber
Priprema:
Krompir ogulite i isecite na tanje kockice, a luk na tanke trakice.
U tiganju ugrejte maslinovo ulje da pokrije celo dno i ubacite luk i krompir, te sve zajedno dobro prodinstajte da se krompir zapeče, a luk potamni.
Jaja razbijte u veću posudu i umutite ih za kajganu, dodajte krompir i luk (procedite višak ulja u šoljicu) i sve zajedno izmešajte.
Ponovno zagrejte tiganj i dodajte ulje u kojem se pržio krompira, kada se zagreje, ubacite mešavinu krompira, luka i jaja.
Ostavite u tiganju na laganijoj vatri, bez mešanja da se dno zapeče.
Tiganj prekrijte tanjirom, pa okrenite tiganj da tortilja ostane na tanjiru, te je potom vratite u tiganj (da sklizne s tanjira) kako bi zapekli i drugu stranu.
Kada se i druga strana zapeče, tortilja je gotova.
Ponovno poklopite tiganj tanjirom te okrenite da tortilja ostane kao torta.
Isecite je kao tortu i poslužite toplu.