Шта се дешава са организмом ако сваки дан једемо парадајз? доктори открили врло важну здравствену чињењеницу
Омиљена салата има велики утицај на наше здравље.
Парадајз има више назива. Онај који ми овде користимо немачког је порекла и потиче од речи "парадиесапфел", што значи "рајска јабука". Ботаничари га сврставају у воће, гастрономи међу поврће, а онима који га обожавају је сасвим свеједно и довољно им је што има ту "рајску" конотацију. Изузетно је здрав и може се комбиновати на разне начине, а знате ли шта се дешава у вашем телу ако парадајз једете сваког дана?
Свеж, куван, у сосу или соку, парадајз је многима омиљено поврће/воће, нарочито у ово топло доба године када жудимо за свежином, што укуснијом и здравијом. Обилује витаминима, минералима, бројним једињења и киселинама који имају благотворна својства, и због тога се сматра својеврсном ризницом здравља. Ликопен, антиоксиданс, одговоран је за црвену боју, а има и важнију функцију – игра велику улогу у заштити од срчаних и других болести.
Нутритивне вредности су високе, а калоричност ниска, и зато је парадајз идеалан додатак сваком јелу. Неко ће га конзумирати за доручак, неко у салати уз ручак, можда и у виду чорбе или сока. Шта год да преферирате, нећете погрешити ако га користите сваки дан.
Ревија Бунте наводи да сваки Немац годишње поједе око 25 килограма парадајза у неком од поменутих облика, и истиче да је ликопен из ове намирнице изузетно значајан за нашу кожу, кости и кардиоваскуларни систем.
Стручњаци са универзитета Вагенинген потврђују ове наводе и поручују да парађз слободно једемо сваког дана, посебно током лета, сезоне којом доминира у пуном сјају. Класичан, чери, јабучар, воловско срце – постоји безброј сорти, а све су квалитетне, хранљиве и здраве.
Пошто парадајз обилује и водом, сјајан је избор током најтоплијег годишњег доба, јер има и моћ да хидрира. Сликовито објашњено, ако се нађете на пикнику, а нисте понели довољно течности, може да прискочи у помоћ!
Да ли "рајску јабуку" треба јести сваког дана? Да. Осим неодољивог укуса и инстант освежења, ту је и да нам ојача имунитет, побољша здравље коже и стање костију, помогне у снижавању крвног притиска и спречи развој неких карцинома захваљујући ликопену и другим антиоксидансима.
Као добар извор влакана и воде, парадајз доприноси бољем варењу и хидратацији организма, а добро ће вам доћи и ако сте на дијети, због ниске калоријске вредности и богатства нутријената.
Жена Блиц/Снежана Илић