Šta se dešava sa organizmom ako svaki dan jedemo paradajz? doktori otkrili vrlo važnu zdravstvenu činjenjenicu
Omiljena salata ima veliki uticaj na naše zdravlje.
Paradajz ima više naziva. Onaj koji mi ovde koristimo nemačkog je porekla i potiče od reči "paradiesapfel", što znači "rajska jabuka". Botaničari ga svrstavaju u voće, gastronomi među povrće, a onima koji ga obožavaju je sasvim svejedno i dovoljno im je što ima tu "rajsku" konotaciju. Izuzetno je zdrav i može se kombinovati na razne načine, a znate li šta se dešava u vašem telu ako paradajz jedete svakog dana?
Svež, kuvan, u sosu ili soku, paradajz je mnogima omiljeno povrće/voće, naročito u ovo toplo doba godine kada žudimo za svežinom, što ukusnijom i zdravijom. Obiluje vitaminima, mineralima, brojnim jedinjenja i kiselinama koji imaju blagotvorna svojstva, i zbog toga se smatra svojevrsnom riznicom zdravlja. Likopen, antioksidans, odgovoran je za crvenu boju, a ima i važniju funkciju – igra veliku ulogu u zaštiti od srčanih i drugih bolesti.
Nutritivne vrednosti su visoke, a kaloričnost niska, i zato je paradajz idealan dodatak svakom jelu. Neko će ga konzumirati za doručak, neko u salati uz ručak, možda i u vidu čorbe ili soka. Šta god da preferirate, nećete pogrešiti ako ga koristite svaki dan.
Revija Bunte navodi da svaki Nemac godišnje pojede oko 25 kilograma paradajza u nekom od pomenutih oblika, i ističe da je likopen iz ove namirnice izuzetno značajan za našu kožu, kosti i kardiovaskularni sistem.
Stručnjaci sa univerziteta Vageningen potvrđuju ove navode i poručuju da paradjz slobodno jedemo svakog dana, posebno tokom leta, sezone kojom dominira u punom sjaju. Klasičan, čeri, jabučar, volovsko srce – postoji bezbroj sorti, a sve su kvalitetne, hranljive i zdrave.
Pošto paradajz obiluje i vodom, sjajan je izbor tokom najtoplijeg godišnjeg doba, jer ima i moć da hidrira. Slikovito objašnjeno, ako se nađete na pikniku, a niste poneli dovoljno tečnosti, može da priskoči u pomoć!
Da li "rajsku jabuku" treba jesti svakog dana? Da. Osim neodoljivog ukusa i instant osveženja, tu je i da nam ojača imunitet, poboljša zdravlje kože i stanje kostiju, pomogne u snižavanju krvnog pritiska i spreči razvoj nekih karcinoma zahvaljujući likopenu i drugim antioksidansima.
Kao dobar izvor vlakana i vode, paradajz doprinosi boljem varenju i hidrataciji organizma, a dobro će vam doći i ako ste na dijeti, zbog niske kalorijske vrednosti i bogatstva nutrijenata.
Žena Blic/Snežana Ilić