Стручњак за дуговечност тврди да је ОВО ЈЕДИНИ доручак који води до 100. године: Нису јаја ни житарице, већ једноставно јело које сви знамо и обожавамо
Ден Буетнер, светски познат истраживач „плавих зона“ у којима људи најдуже живе, тврди да тајна дугог живота не лежи у луксузној исхрани ни скупим суплементима — већ у обичном, топлом и здравом доручку који свако може да направи.
Буетнер, аутор чувене теорије о плавим зонама, већ деценијама проучава исхрану и навике стогодишњака у деловима света попут Ikariye у Грчкој, Окинаве у Јапану и Сардиније у Италији.
Закључак до ког је дошао - и који је шокирао многе љубитеље класичног доручка - јесте да они никада не започињу дан јајима, прженицама или сланином.
Уместо тога, њихови јутарњи оброци су биљни, топли и пуни влакана - често сличнији ручку него доручку.
Тајна Буетнеровог доручка
Буетнер сам признаје да готово сваког јутра једе минестроне супу - традиционално италијанско јело од поврћа, пасуља и зачинског биља.
„То је савршен оброк за почетак дана“, рекао је у интервјуу за Блуе Зонес. „Пуна је биљних протеина, влакана и антиоксиданаса - и управо таква храна доминира у местима где људи живе најдуже.“
Ова супа комбинује састојке попут пасуља, шаргарепе, целера, парадајза, тиквица и маслиновог уља - све намирнице које стабилизују шећер у крви, јачају цревну флору и продужавају осећај ситости.
Како изгледа доручак за 100 година живота
Топао, кувани оброк са поврћем и махунаркама (попут минестроне супе)
Порција интегралног хлеба, маслина или орашастих плодова
Биљни чај или кафа без шећера
Никад пржено, индустријско или тешко за варење
Buettner додаје да „такав доручак није само здрав - он мења начин на који тело стари“.
Дакле, док већина посеже за јајима, пецивом и киселим млеком, људи из плавих зона бирају оно што нас највише изненађује - топлу супу.
Управо та једноставност, равнотежа и природна храна могу бити тајна живота до 100. године.