Stručnjak za dugovečnost tvrdi da je OVO JEDINI doručak koji vodi do 100. godine: Nisu jaja ni žitarice, već jednostavno jelo koje svi znamo i obožavamo
Den Buetner, svetski poznat istraživač „plavih zona“ u kojima ljudi najduže žive, tvrdi da tajna dugog života ne leži u luksuznoj ishrani ni skupim suplementima — već u običnom, toplom i zdravom doručku koji svako može da napravi.
Buetner, autor čuvene teorije o plavim zonama, već decenijama proučava ishranu i navike stogodišnjaka u delovima sveta poput Ikariye u Grčkoj, Okinave u Japanu i Sardinije u Italiji.
Zaključak do kog je došao - i koji je šokirao mnoge ljubitelje klasičnog doručka - jeste da oni nikada ne započinju dan jajima, prženicama ili slaninom.
Umesto toga, njihovi jutarnji obroci su biljni, topli i puni vlakana - često sličniji ručku nego doručku.
Tajna Buetnerovog doručka
Buetner sam priznaje da gotovo svakog jutra jede minestrone supu - tradicionalno italijansko jelo od povrća, pasulja i začinskog bilja.
„To je savršen obrok za početak dana“, rekao je u intervjuu za Blue Zones. „Puna je biljnih proteina, vlakana i antioksidanasa - i upravo takva hrana dominira u mestima gde ljudi žive najduže.“
Ova supa kombinuje sastojke poput pasulja, šargarepe, celera, paradajza, tikvica i maslinovog ulja - sve namirnice koje stabilizuju šećer u krvi, jačaju crevnu floru i produžavaju osećaj sitosti.
Kako izgleda doručak za 100 godina života
Topao, kuvani obrok sa povrćem i mahunarkama (poput minestrone supe)
Porcija integralnog hleba, maslina ili orašastih plodova
Biljni čaj ili kafa bez šećera
Nikad prženo, industrijsko ili teško za varenje
Buettner dodaje da „takav doručak nije samo zdrav - on menja način na koji telo stari“.
Dakle, dok većina poseže za jajima, pecivom i kiselim mlekom, ljudi iz plavih zona biraju ono što nas najviše iznenađuje - toplu supu.
Upravo ta jednostavnost, ravnoteža i prirodna hrana mogu biti tajna života do 100. godine.