Колинда Грабар Китаровић ВИШЕ НЕ ИЗГЛЕДА ОВАКО: Скинула много килограма, средила крвну слику а све захваљујући ОВОЈ ДИЈЕТИ (ФОТО)
Не препознајемо је!
Колинда Грабар Китаровић и даље привлачи пажњу региона својом великом физичком трансформацијом.
Некадашња председница Хрватске успела је да изгуби доста килограма и постигне витку линију, а више пута је истицала да јој је противупална дијета највише помогла.
У последњих неколико година непрестано слушамо да је упала тихи непријатељ нашег здравља. И заиста, савремени начин живота, стрес, брза храна, мањак сна и недовољно кретања лако нас доводе до хроничних упала. Оне могу да се повежу са умором, проблемима са варењем, кожом и килограмима. Зато противупална дијета није само тренд него начин живота који помаже да повратимо равнотежу и енергију и да дугорочно унапредимо здравље.
Овај начин исхране добио је додатну пажњу захваљујући Колинди Грабар Китаровић, која му се окренула након што је изгубила вишак килограма липосукцијском дијетом.
Открила је да је имала озбиљне болове у коленима и да је део мотивације за мршављење био жеља да растерети зглобове. Промена исхране донела јој је и видљиве бенефите, попут лепше коже и боље крвне слике.
Противупална дијета се заснива на избору намирница које помажу да се смањи упала у организму. Хроничне упале повезане су са гојазношћу, болестима срца, дијабетесом и аутоимуним обољењима. За разлику од многих других режима, ова дијета није строга ни ограничавајућа.
Фокус је на свежим, целовитим намирницама богатим влакнима, антиоксидансима и здравим мастима. Креирао ју је др Ендру Веил, амерички лекар са Харварда и један од пионира интегративне медицине.
Дозвољене намирнице
Воће и поврће - посебно бобичасто воће, лиснато поврће, парадајз и паприке (богати витаминима и фитонутријентима)
Масна риба - попут лососа, туне и сардина (садрже омега-3 масне киселине које смањују упалу)
Целовите житарице - киноа, смеђи пиринач и зоб (богате влакнима и одржавају здрава црева)
Здраве масти - маслиново уље, авокадо и орашасти плодови (кључни у борби против упала)
Зачини и биље - куркума, ђумбир и бели лук (познати по противупалним својствима)
Забрањене намирнице
Када говоримо о ономе што избегавамо у противупалној дијети, водимо се тиме да све што појачава упалу треба да остане ван тањира. Ту пре свега спадају шећер, бело брашно и разни индустријски и кондиторски производи. Такође избегавамо храну која садржи транс масти и вештачке адитиве, јер такве намирнице додатно оптерећују организам и ремете природну равнотежу.