УШТИПЦИ од тиквица без КАПИ УЉА и стајања за шпоретом - здрав летњи оброк готов за 20 минута: Брзи ручак од основних састојака из кухиње, идеалан за вруће дане
Када температуре пређу 30 степени, последње што желимо јесте да проводимо сате крај шпорета. Зато вам доносимо идеалан летњи рецепт – уштпици од тиквица без капи уља, печени у рерни или на аир fryer-u! Ови лагани, мекани и хранљиви залогаји припремају се од састојака које већ имате код куће, а готови су за мање од 30 минута. Погодни су и за ручак и за вечеру, а одлични су и као оброк за понети.
Рецепт за здраве уштипке од тиквица (без пржења)
Састојци:
- 2 средње тиквице
- 1 јаје
- 2 кашике киселе павлаке или грчког јогурта
- 3–4 кашике овсених пахуљица или интегралног брашна
- 1 чен белог лука (опционо)
- Со, бибер, зачини по укусу (нпр. першун, мирођија)
- Прашак за пециво – ½ кесице
Припрема:
Тиквице изрендајте, посолите и оставите да пусте воду 10 минута. Затим их добро оцедите рукама.
Додајте јаје, павлаку, овсене пахуљице (или брашно), зачине и прашак за пециво. Све добро сједините док не добијете уједначену смесу.
Кашиком вадите уштипке и ређајте их на плех обложен папиром за печење или у корпу аир fryer-a.
Пеците на 180–200°Ц око 20 минута, док не добију златну боју и лагано порумене.
Послужите уз јогурт, салату или лагани умак од белог лука и павлаке.
Савети:
Уштипци су одлични и када се охладе – можете их понети на посао или излет.
Ако волите хрскавију текстуру, пеците их дуже и на вишој температури у последњих 5 минута.