Уз шољицу кафе ТОРТА КАПРЕЗЕ прави је чоколадни ужитак - прави се без брашна са 6 састојака, укусна и мекана
Уз шољицу кафе, торта капрезе пружа прави ужитак
С романтичног италијанског острва Капри потиче и један посебан слатки специјалитет – торта капрезе. Овај чувени десерт, познат по богатом укусу чоколаде, прави се једноставно и без брашна, па је идеалан за љубитеље безглутенских посластица.
Интересантно је да се ова „торта за заљубљене“ везује за једну легенду. Наиме, 1920. године кувар Кармин ди Фјоре, у својој малој радионици на Каприју, спремао је десерт за три америчка госта, за које је веровао да раде за мафијаша Ал Капонеа. У журби и нервози, заборавио је да дода брашно у смесу. Испоставило се да је грешка била судбоносна – торта је одушевила његове госте, а рецепт се проширио широм Италије и Европе.
Састојци:
250 г црне чоколаде за кување
200 г маслаца
4 јаја
180 г шећера
300 г млевених бадема (или бадемовог брашна)
шећер у праху за посипање
Припрема:
Исецкајте чоколаду и растопите је на пари заједно с омекшалим маслацем, па добро сједините.
Одвојте беланца од жуманаца. Жуманца умутите са шећером док смеса не постане глатка и кремаста.
Додајте смесу од жуманаца у смесу с чоколадом и маслацем и све лепо сједините.
Беланца умутите у чврст снег и нежно их умешајте у смесу користећи шпатулу.
На крају додајте бадемово брашно или млевене бланширане бадеме и све прелијте у округли калуп претходно подмазан маслацем.
Пеците у унапред загрејаној рерни на 180 степени око 25 минута. Када је торта готова, оставите је да се охлади.
Охлађену торту поспите шећером у праху и, по жељи, послужите са свежим воћем.
Србија Данас/Стил, Лана Видовић/Пренела Ј.Ш.