Васкршњи КОЛАЧ који осваја на први залогај: Спој мириса детињства и цимета – јефтин, мек као душа и тако добар да ћете га правити целе године
Овај предивни Васкршњи колач је више од обичног десерта.
Спој традиционалног и модерног, сочан и мирисан, топи се у устима, а мирис цимета и наранџе испуниће читав дом топлином и празничном радошћу.
Састојци
Тесто
- 500 г брашна
- 20 г квасца
- 200 мл топлог млека
- 70 г шећера
- 50 г брашна
- 60 г отопљеног маргарина
- 2 јаја
Фил
- 25 г отопљеног маргарина
- 100 г шећера
- 30 г цимета
Премаз
- 40 г листића бадема
Квасац активирајте са млеком, шећером и брашном тако што ћете све умутити и сјединити. Оставите 10 минута са стране.
Квасац додајте у брашно, а потом маргарин. Затим одвојите жуманце од беланцета, а потом жуманца умутите и додајте у смесу. Руком умесите тесто. Када добијете глатку смесу, покријте и оставите 30 минута да нарасте.
На побрашњену подлогу, премесите тесто, а потом га пресеците на два дела. Затим свако половину мало премесите, а потом исеците на још три дела. Мале делове премесите у лоптице, а потом их оклагиом развијте.
Затим их премажите маргарином и помешајте шећер са циметом. Мешавину поспите по тесту, а потом тесто уролајте са обе стране ка унутра. Поновите поступак и са осталим деловима.
Ређајте их једне поред других, тако да им врхове спојите, а потом почните крајеве да преплићете.
На обложени плех папиром пребаците тесто, премажите жуманцетом и поспите преко листиће бадема.
Пеците 40 минута на 180 Ц.
Детаљније о начину припреме на видеу Цоократе.