Vaskršnji KOLAČ koji osvaja na prvi zalogaj: Spoj mirisa detinjstva i cimeta – jeftin, mek kao duša i tako dobar da ćete ga praviti cele godine
Ovaj predivni Vaskršnji kolač je više od običnog deserta.
Spoj tradicionalnog i modernog, sočan i mirisan, topi se u ustima, a miris cimeta i narandže ispuniće čitav dom toplinom i prazničnom radošću.
Sastojci
Testo
- 500 g brašna
- 20 g kvasca
- 200 ml toplog mleka
- 70 g šećera
- 50 g brašna
- 60 g otopljenog margarina
- 2 jaja
Fil
- 25 g otopljenog margarina
- 100 g šećera
- 30 g cimeta
Premaz
- 40 g listića badema
Kvasac aktivirajte sa mlekom, šećerom i brašnom tako što ćete sve umutiti i sjediniti. Ostavite 10 minuta sa strane.
Kvasac dodajte u brašno, a potom margarin. Zatim odvojite žumance od belanceta, a potom žumanca umutite i dodajte u smesu. Rukom umesite testo. Kada dobijete glatku smesu, pokrijte i ostavite 30 minuta da naraste.
Na pobrašnjenu podlogu, premesite testo, a potom ga presecite na dva dela. Zatim svako polovinu malo premesite, a potom isecite na još tri dela. Male delove premesite u loptice, a potom ih oklagiom razvijte.
Zatim ih premažite margarinom i pomešajte šećer sa cimetom. Mešavinu pospite po testu, a potom testo urolajte sa obe strane ka unutra. Ponovite postupak i sa ostalim delovima.
Ređajte ih jedne pored drugih, tako da im vrhove spojite, a potom počnite krajeve da preplićete.
Na obloženi pleh papirom prebacite testo, premažite žumancetom i pospite preko listiće badema.
Pecite 40 minuta na 180 C.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Cookrate.