Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Велика ПРЕВАРА СА ХЛЕБОМ? Подваљују ОБОЈЕНИ као црни хлеб и СКУПО га плаћамо! Нутрициониста открива трик за проверу

20.08.2023. 13:50
Пише:
Србија Данас/Ј. Шипчић
hleb
хлеб / Извор: Shutterstock

Да ли је произведен од целог зрна или је само додата карамела за боју или нешто подмуклије, што уопште не би требало да се налази у хлебу?

Хлеб често важи  за „лошу“ и „нездраву“ намирницу јер се сматра једноставним угљеним хидратом са високим гликемијским индексом, који вам брзо даје енергију, подиже ниво шећера у крви и ниво инсулина у крви и узрокује низак ниво шећера који вас чини уморним, емоционално ниским и гладним, повећавајући своју тежину уз минималну нутритивну корист.

Међутим, хлеб је здрав, ако знате да изаберете прави или га припремите, кажу нутриционисти широм света. Потребни су нам угљени хидрати за енергију, а неки хлеб са непрерађеним сложеним угљеним хидратима од целог зрна, раж, црни никл, интегрални и прави хлеб од киселог теста су здравији јер садрже влакна која одржавају енергију, протеине и здраве масти, богати су минералима и јачају микробиоту црева.

Међутим, маркетиншке компаније то знају па нам се често продају ултра-обрађени „здрави“, „занатлијски“, „печени у продавници“, „са семенкама“ или „пунозрнати“ хлебови, које немају никакве здравствене користи.Шта је црни хлеб и како препознати прави, здрави хлеб?

Тајна црног хлеба је његово богатство влакнима, витаминима Б и Е, селеном, гвожђем, магнезијумом, цинком и осталим вредним једињењима. И у малим количинама она даје осећај ситости, па га зато стручњаци препоручују као предело за отклањање нервозе због глади.

Прави црни хлеб је, тврде стручњаци, само онај који брзо изазива осећај ситости и не можете много да га поједете, није ваздушаст и надувен као бели, него много збијенији. Али има већу влажност од белог у средини.

hleb
хлеб / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jelajelena Петровиц

Кад видите таман хлеб на рафу, не значи да је то црни хлеб него га пекари праве од белог брашна и смеша које му дају црну боју - најчешће је то природна боја с испрженим сладом који му даје ту тамну нијансу. Разни додају разно па чак и какао, црно вино и кафу. Не заборавите да је црни хлеб и тежи јер је влажнији и збијен.

Сигурни смо да не бисте купили чак ни хаљину без да погледате од чега је пре него што је купите. Одлуке о храни које доносите сваког дана су најважније здравствене одлуке, и зато је од суштинског значаја да проактивно и радознало проверите шта купујете пре него што купите. Проверите садржаје и идите на интегралне житарице, интегрално брашно, кисело тесто, раж или спелту са најмање могућих састојака (по могућности без конзерванса или адитива), идеално са семенкама или протеинима из орашастих плодова и ако купите кисело тесто, уверите се да постоји природни квасац, наводе бројна истраживања на Linkedin-u.

Нутрициониста Ивана Шарчевић објанила језа портал Србија Данас да хлеб често одбацују људи који желе да смршају, а да за то нема потребе и да постоје увек здраве замене.

-  Оно што је важно је да, ако треба да побољшате своје физичко и ментално (рафинисани угљени хидрати могу да изазову пад енергије који вас чини анксиозним и емоционално одговорним) здравље, тежину, ниво глукозе или здравље срца, или плодност, да сте свесни утицаја различите векне хлеба на ваше здравље и да вас добављачи не налажу да купите нешто што није оно што пише на етикети. Прочитајте етикету и купите оно што вам је потребно за своју персонализовану здраву исхрану или испробајте домаће, здраве рецепте, рекла је Ивана.

Домаћи здрави хлеб за 5 минута по рецепту нутриционисте

Потребно је

- 400гр киселог млека
- 300гр брашна (код мене интегрално пшенично)
- мало соли
- мало меда
- прашак за пециво

Измешати добро. Најбоље рукама. Излити у калуп. Посути семенкама (које ћете руком мало утиснути у тесто).
Пећи у загрејаној рерни на 220 степени неких 10 минута, потом смањити на 200 и пећи још неких 40 минута.