ВОЋНА БАКЛАВА какву до сада нисте пробали! Лимун и поморанџа у споју са меденим преливом доносе праву рапсодију укуса
Освежавајуће, сочно и другачије од свега што сте пробали
Ако мислите да сте већ испробали све врсте баклаве, припремите се на право изненађење! Ова воћна баклава, која комбинује освежавајуће ноте лимуна и поморанџе, доноси сасвим нову димензију овог класичног десерта.
Иако баклава обично асоцира на богатство ораха и сирупа, овде вас чека лагана, али истовремено богата комбинација цитруса и меденог преливања која ће освојити ваша чула. Овај десерт је права рапсодија укуса, савршен баланс између освежавајуће киселине воћа и слаткоће меда. Припремите се да уживате у баклави какву још нисте пробали!
Састојци:
Сируп:
250 мл воде
600 г шећера
сок од 2 лимуна
5-6 кришака лимуна
12 кора за баклаву
4 јајета
300 г шећера
кора велике поморанџе
60 мл сок од поморанџе (свеже исцеђен)
125 г гриза
1 литар млека
250 г несланог путера (у овом рецепту мора да буде путер, немојте га заменити маргарином)
Припрема
За сируп довести воду, шећер и лимунов сок до врења. Кад проври кувати још 10 минута. Три минута пред крај кувања додати 5-6 кришака лимуна.
Мутећи миксером постепено додати шећер у јаја. Додати кору и сок од поморанџе па постепено додати и гриз. Добро умутити.
Ставити млеко да проври па усути припремљену смесу са гризом мешајући непрестано. Кувати да се згусне, мешајући често, кад проври још отприлике 2 минута.
Истопити путер.
Плех богато премазати путером. Прво поређати 3 коре. Сваку пресавити и одозго богато премазати путером. Преко треће коре усути фил и фино поравнати, а затим на исти начин поређати преко остатак кора, сваку пресавити на пола па премазати путером.
Загрејати рерну са вентилатором на 180 Ц (ако је без вентилатора, онда на 200 Ц).
Исећи на комаде жељене величине па прелити одозго преосталим путером. Ножем проћи кроз пресеке да се путер и ту спусти.
Пећи у претходно загрејаној рерни око 30 минута.
Врућу баклаву прелити сирупом. Опет ножем прећи кроз пресеке. Сируп који је између баклава мало и кашиком сипати одозго.
Држати у фрижидеру и увек јести хладно, укус је тад баш савршен.