Заборавите на пуњене паприке овог лета – ТИКВИЦЕ из рерне су ХИТ! Сочне, лаке, здраве и пуне укуса, готове без много труда
Тражите лаган, а укусан летњи ручак који је здрав, пун витамина и готов без стајања за шпоретом? Ове пуњене тиквице из рерне су право освежење на менију! Без пржења и додатне масноће, а толико су укусне да их и деца обожавају.
Лети желимо јела која не оптерећују стомак, а ипак су заситна и пуна укуса. Управо такве су пуњене тиквице из рерне – лагане, здраве, богате витаминима и дијеталним влакнима, одличне за варење и целокупно здравље.
Припрема је брза и једноставна: тиквице се издубе, напуне хранљивим надевом, и запеку у рерни – без пржења, без непотребне масноће и компликација. Можете их пунити млевеним месом, пиринчем, поврћем или чак сиром и зачинима – опције су безбројне.
Ово јело је не само укусан летњи ручак, већ и начин да искористите сезонске тиквице и обогатите трпезу без превише труда. Идеално је и за оне који пазе на линију или траже здрав оброк за целу породицу.
Састојци:
- 4 средње тиквице
- 300 г млевеног меса (мешано или по избору)
- 1 главица црног лука
- 2 чена белог лука
- 100 г пиринча
- 1 шаргарепа (рендана)
- 1 јаје
- Со, бибер, суви зачин
- Першун, босиљак (по жељи)
- 2-3 парадајза (исечена на колутове)
- Мало маслиновог уља
- 100 мл парадајз сока (или пелата за дно плеха)
Припрема:
Тиквице оперите, пресеците по дужини на пола, па издубите средину кашиком како бисте добили “чамчиће”. (Средину сачувајте за надев!), а мозете дубити и као паприке.
У тигању пропржите ситно сецкани црни и бели лук. Додајте млевено месо и пржите док не промени боју.
Додајте рендисану шаргарепу, исецкану средину тиквица и опран пиринач. Динстајте 5–7 минута, па склоните са ватре.
У охлађени надев додајте једно јаје, со, бибер, зачине и сецкани першун. Добро измешајте.
Напуните тиквице припремљеним надевом и сваку затворите кришком парадајза.
Ређајте у науљен плех, додајте парадајз сок (или мало пелата и воде) на дно да не загоре.
Покријте фолијом и пеците 30 минута на 200°Ц, затим откријте и пеците још 15 минута док лепо не порумене.
Један сличан рецепт можете погледати и у видеу испод.