clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NAJBRŽI NEDELJNI RUČAK: Ekstra jelovnik koji će domaćici ostaviti vremena za uživanje s porodicom

07.08.2022. 15:37
Piše:
Srbija Danas
povrće
povrće / Izvor: Profimedia

Vreme je najtraženije u 21. veku!

Vreme je najtraženije u 21. veku! Ono više nije novac, ono je više od novca... Novac možete da pozajmite ili vratite, ali jednom izgubljeno vreme više nikad ne možete vratiti.

Novca neko ima više a neko manje, ali svi na svetu imamo isti broj sati u danu. Ponekad nam se čini da je dan sve kraći, da je tih sati sve manje. I, jedino što možemo da učinimo, jeste da ih što bolje iskoristimo.

SMEŽURANA KOŽA, bol u kolenu, PROBLEM SA KOSOM: Evo kako se rešiti ove tri stvari nakon bazena

SMEŽURANA KOŽA, bol u kolenu, PROBLEM SA KOSOM: Evo kako se rešiti ove tri stvari nakon bazena

DOKTOR PODELIO JEFTIN I BRZ RECEPT KOJI SPREMA SVAKOG JUTRA: Najzdraviji doručak čuva krvne sudove a pravi se sa ČOKOLADOM

DOKTOR PODELIO JEFTIN I BRZ RECEPT KOJI SPREMA SVAKOG JUTRA: Najzdraviji doručak čuva krvne sudove a pravi se sa ČOKOLADOM

Zato se sve zaposlene žene, brižne majke, posvećeni muževi i očevi posebno pripremaju za najlepši dan u sedmici - nedelju! To je taj dan kad možemo da pružimo članovima porodice najviše pažnje. Najveći broj nas tog dana ne radi, trudimo se da budemo što više zajedno i da vreme iskoristimo na najbolji mogući način. 

SUPA

Takva je supa minestrone, italijanski specijalitet koji zahvaljujući povrću ima gustinu i aromu koja se pamti. Gusta minestrone supa inače se dugo priprema, ali nijedna instant varijanta nije ni blizu domaćoj. Kako da pripremite pravu domaću minestrone, a na instant način? Jednostavno! 

Pristavite (za jednu osobu) 3 dcl vode da provri sa listom lorbera, pa dodajte pola kocke za supu ili zamenite vode delom bujona (pogledajte sledeći recept). Zatim umešajte i 3 kašike ajvara, 3 kašike paradajz-pirea, 2 kašike pasulja iz konzerve i pola sitno narendane šargarepe. Ostavite da vri 3 minuta na tihoj vatri pa dodajte 50 gr kuvane testenine (fusili ili rigatoni) i 30 gr kačkavalja, malo seckanog peršunovog lista i trunku sušenog bosiljka.

Kad izmaknete supu s vatre, dodajte malo maslinovog ulja i servirajte vruće.

devojka jede supu
devojka jede supu / Izvor: Profimedia

PREDJELO

Idealno predjelo za nedeljni ručak treba da bude lako i pogodno za serviranje u hladnoj i u toploj varijanti! NIkad ne znate da li će deca uspeti da stignu sa svojih treninga u pravi čas, da li će biti nekih hitnih domaćih zadataka koje treba da završe da bi imali slobodno popodne. 

Zato savetujemo da pripremite pikant salatu od pilećeg belog mesa. Dva bela mesa (količina za četvoro) obarite, pa bujon sačuvajte za supu. Alternativno, meso možete ispeći i na grilu. Usitnite meso na kockice, pa propržite sa naseckanom glavicom luka i jednim čenom belog luka. Dodajte teglicu ajvara (podesite količinu po ukusu), pa začinite solju i biberom. Po želji, ovom jelu možete dodati i dašak egzotike tako što ćete narendati malo đumbira.

GLAVNO JELO

Nedeljni ručak ne može se zamisliti bez gibanice, ali kao iznenađenje za ovaj ekspres ručak, da ponudite đuveč-gibanicu. Uz toplu minestrone supu i pikant pileću salatu, biće sasvim dovoljna kao glavno jelo.

Đuveč-gibanicu sa ajvarom možete složiti ujutru, dok ukućani obavljaju druge poslove, a onda ispeći pred sam ručak. 

U mleveno meso (oko 500 gr) isprženo s jednom glavicom luka i jednim prazilukom umešajte teglicu ajvara. Ovim filujte kore (500 gr) kao za gibanicu i isecite na komade pa zalijte sa 4 jajeta pomešana sa 2 čaše kisele pavlake. Neka stoji na hladnom do pečenja.

Ovakav jelovnik ostaviće dovoljno vremena domaćici da uživa sa porodicom. A moguće je da ćete postići još nešto: ako pripremite malo veću količinu ovih jela, možete opušteno i da sačekate prvi radni dan u nedelji!