4 SLANE TORTICE za Svetog Nikolu: Ako nemate ideju za predjelo na posnoj trpezi - donosimo vam sjajne recepte!
Ove posne slane torte predstavljaju pravo rešenje kada vreme ističe, a potrebno je da slavska trpeza izgleda bogato i primamljivo.
Ako se još uvek dvoumimo šta da pripremimo za slavu, ovi recepti mogu biti odlična inspiracija jer su jednostavni, izdašni i provereno ukusni. Svaka od ovih torti lako se uklapa uz ostala posna jela i može se pripremiti unapred, što dodatno olakšava organizaciju.
1. Slana bajadera
Slana bajadera je zanimljiva alternativa klasičnim tortama jer se pravi u slojevima koji se jasno razlikuju po ukusu. Osnova je blaga i kremasta, dok svaki naredni deo donosi drugačiju aromu, od susama i kikirikija, do tunjevine i kiselih dodataka. Ova torta je dekorativna i vrlo zahvalna za sečenje i posluživanje.
Potrebno je za osnovnu:
800g posnog sira
250g posnog margarina
-
deo:
100g prezli
50g slani pečeni ili prženi kikiriki
100g belog susama -
deo:
konzerva tunjevine u komadima u biljnoim ulju
1 kašičica crvene slatke začinske paprike -
deo:
3 manja ili 2veća kisela krastavčića
malo svežeg peršuna
100-130g slanog pečenog ili prženog kikirikija
2. Slana tost torta
Ova torta je pravi primer kako se od jednostavnih namirnica može dobiti veoma ukusno i dekorativno jelo. Tost hleb omekšan u vodi od kiselih krastavčića daje posebnu aromu, dok se slojevi ajvara i fila sa tunjevinom savršeno dopunjuju. Rezultat je sočna torta koja se lako seče i brzo nestaje sa stola.
Potrebno je:
1 pakovanje tost hleba
1 konzerva tunjevine (180 g)
1 kašika senfa
1 kašičica posnog majoneza
1 narendani kiseli krastavčić
voda od kiselih krastavčića
300 g ajvara
Priprema:
Tost hleb blago umakati u vodu od kiselih krastavčića i slagati ga na duguljastu tacnu. U prvi sloj ređamo četiri tosta po dužini tacne, zatim ih premažemo polovinom pripremljenog ajvara. Nakon toga slažemo novi red tosta. Posebno sjedinjavamo tunjevinu, senf, posni majonez i rendani krastavčić, pa polovinom ove smese premažemo sledeći sloj hleba.
Ponovo ređamo tost i premazujemo ostatkom ajvara. Na kraju slažemo poslednji red tosta i celu tortu oblažemo preostalim filom od tunjevine, vodeći računa da bude ravnomerno raspoređen.
3. Slana torta sa oblandama
Ova torta je lagana, a istovremeno vrlo ukusna. Oblande omekšaju u filu i lepo se povežu sa kremastom smesom od sira, pavlake i majoneza. Susam i posni kačkavalj na vrhu daju dodatnu aromu i čine tortu vizuelno privlačnom.
Sastojci:
1 pakovanje oblandi
300 g krem sira (posni)
2 dl posne kisele pavlake
200 g posnog majoneza
1 kašika rendanog kačkavalja (posni)
1 kašika pečenog susama
Priprema:
Pečeni susam lagano zagrevamo na tihoj vatri dok ne dobije zlatnu boju, zatim ga sklanjamo da se ohladi. U posebnoj posudi sjedinjavamo pavlaku, majonez i krem sir dok ne dobijemo glatku i ujednačenu smesu.
Prvi list oblande premažemo filom, preklopimo drugim listom i nastavljamo sa filovanjem dok ne potrošimo sav materijal.
Na kraju površinu posipamo rendanim posnim kačkavaljem i pečenim susamom. Torta treba da odstoji kako bi omekšala i lepo se stegla pre serviranja.
4. Slana posna torta od krekera
Torta od krekera je praktična i zasitna, a zahvaljujući bogatom filu prepuna je različitih tekstura i ukusa. Kiseli dodaci, povrće i začini daju joj osvežavajuću notu, dok krekere čine mekanim i prijatnim za jelo nakon hlađenja.
Sastojci:
300-350g posnih slanih krekera
150ml obične vode ili vode iz turšije
150g posnog margarin
200-250g posnog majoneza
2 kašike senfa
2 kašike ajvara (ili kečapa)
100g susama
100g slanog prženog kikirikija
2 kisele paprike
4 kisela krastavca
2 krompira (oko 200g)
2 šargarepe (oko 150g)
Priprema:
Krekere kratko umakati u vodu iz turšije i slagati ih u slojeve. Posebno pripremamo fil od izgnječenog margarina, majoneza, senfa, ajvara, susama i sitno seckanog povrća.
Naizmenično ređamo red krekera pa red fila, sve dok se svi sastojci ne potroše. Gotovu tortu ostavljamo u frižideru da se lepo stegne i poveže pre služenja.