4 СЛАНЕ ТОРТИЦЕ за Светог Николу: Ако немате идеју за предјело на посној трпези - доносимо вам сјајне рецепте!
Ове посне слане торте представљају право решење када време истиче, а потребно је да славска трпеза изгледа богато и примамљиво.
Ако се још увек двоумимо шта да припремимо за славу, ови рецепти могу бити одлична инспирација јер су једноставни, издашни и проверено укусни. Свака од ових торти лако се уклапа уз остала посна јела и може се припремити унапред, што додатно олакшава организацију.
1. Слана бајадера
Слана бајадера је занимљива алтернатива класичним тортама јер се прави у слојевима који се јасно разликују по укусу. Основа је блага и кремаста, док сваки наредни део доноси другачију арому, од сусама и кикирикија, до туњевине и киселих додатака. Ова торта је декоративна и врло захвална за сечење и послуживање.
Потребно је за основну:
800г посног сира
250г посног маргарина
-
део:
100г презли
50г слани печени или пржени кикирики
100г белог сусама -
део:
конзерва туњевине у комадима у биљноим уљу
1 кашичица црвене слатке зачинске паприке -
део:
3 мања или 2већа кисела краставчића
мало свежег першуна
100-130г сланог печеног или прженог кикирикија
2. Слана тост торта
Ова торта је прави пример како се од једноставних намирница може добити веома укусно и декоративно јело. Тост хлеб омекшан у води од киселих краставчића даје посебну арому, док се слојеви ајвара и фила са туњевином савршено допуњују. Резултат је сочна торта која се лако сече и брзо нестаје са стола.
Потребно је:
1 паковање тост хлеба
1 конзерва туњевине (180 г)
1 кашика сенфа
1 кашичица посног мајонеза
1 нарендани кисели краставчић
вода од киселих краставчића
300 г ајвара
Припрема:
Тост хлеб благо умакати у воду од киселих краставчића и слагати га на дугуљасту тацну. У први слој ређамо четири тоста по дужини тацне, затим их премажемо половином припремљеног ајвара. Након тога слажемо нови ред тоста. Посебно сједињавамо туњевину, сенф, посни мајонез и рендани краставчић, па половином ове смесе премажемо следећи слој хлеба.
Поново ређамо тост и премазујемо остатком ајвара. На крају слажемо последњи ред тоста и целу торту облажемо преосталим филом од туњевине, водећи рачуна да буде равномерно распоређен.
3. Слана торта са обландама
Ова торта је лагана, а истовремено врло укусна. Обланде омекшају у филу и лепо се повежу са кремастом смесом од сира, павлаке и мајонеза. Сусам и посни качкаваљ на врху дају додатну арому и чине торту визуелно привлачном.
Састојци:
1 паковање обланди
300 г крем сира (посни)
2 дл посне киселе павлаке
200 г посног мајонеза
1 кашика ренданог качкаваља (посни)
1 кашика печеног сусама
Припрема:
Печени сусам лагано загревамо на тихој ватри док не добије златну боју, затим га склањамо да се охлади. У посебној посуди сједињавамо павлаку, мајонез и крем сир док не добијемо глатку и уједначену смесу.
Први лист обланде премажемо филом, преклопимо другим листом и настављамо са филовањем док не потрошимо сав материјал.
На крају површину посипамо ренданим посним качкаваљем и печеним сусамом. Торта треба да одстоји како би омекшала и лепо се стегла пре сервирања.
4. Слана посна торта од крекера
Торта од крекера је практична и заситна, а захваљујући богатом филу препуна је различитих текстура и укуса. Кисели додаци, поврће и зачини дају јој освежавајућу ноту, док крекере чине меканим и пријатним за јело након хлађења.
Састојци:
300-350г посних сланих крекера
150мл обичне воде или воде из туршије
150г посног маргарин
200-250г посног мајонеза
2 кашике сенфа
2 кашике ајвара (или кечапа)
100г сусама
100г сланог прженог кикирикија
2 киселе паприке
4 кисела краставца
2 кромпира (око 200г)
2 шаргарепе (око 150г)
Припрема:
Крекере кратко умакати у воду из туршије и слагати их у слојеве. Посебно припремамо фил од изгњеченог маргарина, мајонеза, сенфа, ајвара, сусама и ситно сецканог поврћа.
Наизменично ређамо ред крекера па ред фила, све док се сви састојци не потроше. Готову торту остављамо у фрижидеру да се лепо стегне и повеже пре служења.