Baka ima najbolji recept za DOMAĆU PUNJENU PROJU koji uspeva i onima koji ne prilaze kuhinji - Za omiljeno starinsko jelo treba vam samo 20 minuta
Baka otkriva tajnu domaće punjene proje koja je mekana, sočna i savršena uz svaki obrok. Recept je jednostavan, traje samo 20 minuta, a uspeva i onima koji retko kuvaju – pravo starinsko jelo koje osvajа i mlade i stare.
Domaća punjena proja je klasik srpske kuhinje, jelo koje je nekada krasilo svaki ručak i užinu. Zahvaljujući ovom receptu, priprema je brza i laka: za samo 20 minuta možete napraviti mekano, slojevito pecivo koje miriše na detinjstvo i starinske ukuse. Punjenje po izboru, sir, kajmak ili povrće, čini ovu proju omiljenom kod svih generacija. Idealan je dodatak uz supu, glavno jelo ili kao samostalna poslastica za svaku priliku.
Potrebno je:
- 2 čaše kukuruznog brašna ( od 200 gr čaša)
- 1 čaša griza
- 50 ml ulja
- 1/2 praška za pecivo
- malo kvasca
- 300 gr sira
- 200 gr suvog vrata
- 3 jaja
- kisela voda
- 1 veza blitve
- soli
Priprema
Blitvu obariti i iseckati i posoliti. U činiju izmešati kukuruzno brašno i griz dodati soli, umućana jaja i 100 gr sira. . Dodati ulje i kvasac prašak za pecivo.i kiselu vodu i dobro izmešati da bude kašasto. Podmazati pleh. Izmešati ostatak sira i blitvu. Suvi vrat ispržiti na malo ulja sa obe strane.
U pleh sipati malo brašna raporediti pa dodati odozgo suvi vrat. Odozgo staviti kukuruzno brašno pa pokriti suvi vrat. Preko brašna rasporediti blitvu i sir pa odozgo ostatak brašna
Može se staviti malo semenki.
Peći na 200 stepeni C oko 30-40 min.