БЕЗ МИКСЕРА, ЈАЈА, МЛЕКА и муке: Посни КОЛАЧ СА МАКОМ И ЈАБУКАМА враћа у детињство, а прави се врло лако!
Овај мекани и сочни колач буди успомене на празнике и детињство, а његов мирис моментално ствара топлу, домаћу атмосферу.
Иако делује богато и раскошно, припрема је врло једноставна и не захтева посебне кулинарске вештине. Управо зато је савршен избор за разне прилике, било да га служимо као дезерт после недељног ручка или као слатки залогај на посној славској трпези.
Колачи са маком имају посебно место у нашој традицији, нарочито током зиме и празничних дана. Они су синоним за домаће посластице које се преносе с колена на колено. Воћно чоколадни колач који данас припремамо спада у оне старинске десерте који никада не излазе из моде и увек наилазе на одушевљење.
Реч је о посном колачу у коме се савршено допуњују мак, јабуке и мирисна кора поморанџе. Та комбинација даје пријатну свежину и богату арому сваком залогају, док чоколадна глазура на врху доноси додатну пуноћу и чини колач још примамљивијим.
Велика предност овог рецепта је и то што се колач прави брзо и једноставно, без употребе миксера и без компликованих корака. За кратко време добијамо поуздан десерт са којим нема грешке и који успева чак и онима који се ређе упуштају у припрему колача.
Састојци:
250 г брашна
1 кесица прашка за пециво
200 г мака
600 г јабука
200 мл уља
150 г шећера
1 кесица ванилиног шећера
рендана кора једне поморанџе
200 мл воде
За чоколадну глазуру:
5 кашика уља
200 г чоколаде за кување
Припрема
У једној посуди сједињавамо брашно, шећер, ванилин шећер, мак, прашак за пециво и рендану кору поморанџе. Све добро промешамо како би се суви састојци равномерно распоредили и остављамо са стране.
У другој чинији помешамо воду и уље, а затим додајемо рендане јабуке. Када се све сједини, у ову смесу постепено убацујемо суве састојке из прве посуде и мешамо док не добијемо уједначену масу без грудвица.
Добијену смесу сипамо у плех обложен папиром за печење и печемо око 35 минута у рерни претходно загрејаној на 180 степени. Када се колач потпуно испече и охлади, вадимо га из рерне и пажљиво окрећемо наопако. Уклањамо папир за печење, а затим преливамо чоколадом коју смо претходно изломили и отопили заједно са уљем.
Остављамо колач да се глазура стегне, након чега га сечемо на коцке и служимо.