DOMAĆI KEKS punjen džemom, bez mleka i jaja - Posni kolači koji mogu da stoje DUGO, a mirisom i ukusom vraćaju u detinjstvo
Ovaj domaći keks punjen džemom donosi upravo tu toplinu – jednostavan je za pripremu, ne sadrži mleko ni jaja, i može da stoji duže vreme, zadržavajući sočnost i predivan ukus
Sećate li se bakine kuhinje i mirisa sveže pečenih kolača koji su grejali dušu? Ovaj domaći keks punjen džemom donosi upravo tu toplinu – jednostavan je za pripremu, ne sadrži mleko ni jaja, i može da stoji duže vreme, zadržavajući sočnost i predivan ukus. Idealni su za posne dane, ali i za svaki trenutak kada poželite da se vratite u detinjstvo i uživate u tradicionalnom kolaču, napravljenom s ljubavlju.
Sastojci i priprema:
- 200 ml. mlake vode
- 150 ml. ulja
- 10 gr. vanilin šećera (može i aroma vanile)
- 10 gr. praška za pecivo
- 1 kašičica sirćeta
- oko 500 - 550 gr. brašna
- oko 100 gr. dzema ili par kašika (džem koji volite i najbolje da je gušći)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Izmešajte vodu, vanilin, šećer, prašak za pecivo, ulje, sirće. Dodajte brašno i zamesite meko testo. Ostavite da stoji 10 minuta pa premesite. Čašom prečnika 6 cm. ili 8 cm. vadite kolutove, na svaki stavite malo džema, preklopite i viljuškom pritisnite krajeve. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 - 35 minuta. Treba da blago porumene sa svih strana. Vruće uvaljajte u šećer. Prijatno!