Suzana Mančić sprema najbolje posne sarme: Recept je dobila od majke - Lagane i sočne, a sutradan još ukusnije
Suzana je od majke naučila mnoštvo recepata za tradicionalne srpske specijalitete, među kojima posebno mesto zauzima – sarma.
Suzana Mančić često ističe da je sve svoje kulinarske veštine nasledila upravo od majke Vere, koja je bila poreklom Mađarica.
Upravo zahvaljujući njenom uticaju, jela u njihovoj kući uvek su imala poseban, bogat ukus i aromu, a tajne pripreme prenosile su se s generacije na generaciju.
Suzana je od majke naučila mnoštvo recepata za tradicionalne srpske specijalitete, među kojima posebno mesto zauzima – sarma.
Iako mnogi misle da je posnu sarmu teže napraviti tako da bude jednako ukusna kao „obična“, Suzana uspeva da postigne savršenu ravnotežu zahvaljujući pažljivo biranim sastojcima i dobro izbalansiranom odnosu pirinča i nadeva. Ona naglašava da je ključ uspeha i u veličini sarme – sve moraju biti jednake, male i pravilno uvijene.
– Na luk propržen na ulju dodam pirinač da se još malo uprži, narendanu šargarepu, suvo grožđe, seckane ili mlevene orahe. Mislim da je čitava caka baš u savijanju, da sve budu jednake veličine. Ne volim velike sarme, ubijaju mi apetit, moraju da budu male i ukusne, dobro uvijene. Kad se poređaju u šerpu, dodam vodu, može da se stavi i ceo paradajz ili paprika, i stavim na laganu vatru, da pućka bar tri sata. Takođe volim da je na kraju zapečem u rerni, pokrivenu preostalim listovima kupusa. I za razliku od ljubavi koja ne može da se podgreva, sarma je sutradan još bolja – kaže Suzana.
Voditeljka objašnjava da je upravo to strpljivo kuvanje na tihoj vatri ono što jelo čini neverovatno sočnim i mirisnim, dok pečenje u rerni daje dodatnu aromu i teksturu kakvu mnogi obožavaju. Kako sama kaže, posna sarma može biti pravo remek-delo – posebno kada se priprema s ljubavlju, znanjem i porodičnom tradicijom koja se godinama negovala.