KISELI KRASTAVČIĆI za zimnicu: Brz i jednostavan recept koji nikad ne omane - savršeni domaći krastavci svake godine
Zimnica bez kiselih krastavčića je nezamisliva, a ovaj recept je brz, jednostavan i proveren – uspeva svaki put! Savršeni domaći krastavci od sada mogu da stoje na trpezi cele zime, a priprema traje samo nekoliko minuta.
Kiseli krastavčići su klasik svake domaće zimnice i nezaobilazni su u gotovo svakoj kuhinji. Bilo da ih služite uz glavna jela, salate ili kao užinu, njihova hrskavost i pravi balans kiselosti čine ih omiljenim među porodicom i prijateljima.
Ovaj recept kombinuje jednostavne sastojke i lako dostupne začine, a tajna uspeha je u preciznom odnosu vode, soli i sirćeta. Čak i ako prvi put pravite zimnicu, rezultat je sigurno hrskav, mirisan i ukusan – baš kao kod bakinog recepta.
Sastojci:
krastavci
so
šećer
sirće
biber u zrnu
sveža mirođija
listići lovora
Priprema:
1. Krastavce oprati i izbockati na nekoliko mesta.
2. U teglu staviti struk sveže mirođije i poređati krastavce. Na njih staviti kašičicu soli, 2 kašike šećera, 7 kašika sirćeta, 4-5 zrna crna bibera, list lovora i tegle dopuniti do vrha prokuvanom hladnom vodom. Zatvoriti ih, malo ih promućkati i poređati u pleh.
3. Pleh s teglama staviti u rernu zagrejanu na 100 stepeni, grejati 15 minuta, isključiti rernu i ostaviti da se tegle u njoj ohlade. Posle 15 dana krastavci se mogu konzumirati.
4. Od 3 kg sitnijih krastavaca dobićete devet tegli od 7 dl. Ako su krastavci krupniji, stavljati ih u duplo veću teglu i udvostručiti količinu sastojaka.