КИСЕЛИ КРАСТАВЧИЋИ за зимницу: Брз и једноставан рецепт који никад не омане - савршени домаћи краставци сваке године
Зимница без киселих краставчића је незамислива, а овај рецепт је брз, једноставан и проверен – успева сваки пут! Савршени домаћи краставци од сада могу да стоје на трпези целе зиме, а припрема траје само неколико минута.
Кисели краставчићи су класик сваке домаће зимнице и незаобилазни су у готово свакој кухињи. Било да их служите уз главна јела, салате или као ужину, њихова хрскавост и прави баланс киселости чине их омиљеним међу породицом и пријатељима.
Овај рецепт комбинује једноставне састојке и лако доступне зачине, а тајна успеха је у прецизном односу воде, соли и сирћета. Чак и ако први пут правите зимницу, резултат је сигурно хрскав, мирисан и укусан – баш као код бакиног рецепта.
Састојци:
краставци
со
шећер
сирће
бибер у зрну
свежа мирођија
листићи ловора
Припрема:
1. Краставце опрати и избоцкати на неколико места.
2. У теглу ставити струк свеже мирођије и поређати краставце. На њих ставити кашичицу соли, 2 кашике шећера, 7 кашика сирћета, 4-5 зрна црна бибера, лист ловора и тегле допунити до врха прокуваном хладном водом. Затворити их, мало их промућкати и поређати у плех.
3. Плех с теглама ставити у рерну загрејану на 100 степени, грејати 15 минута, искључити рерну и оставити да се тегле у њој охладе. После 15 дана краставци се могу конзумирати.
4. Од 3 кг ситнијих краставаца добићете девет тегли од 7 дл. Ако су краставци крупнији, стављати их у дупло већу теглу и удвостручити количину састојака.