NAJLEPŠA ŠAMPITA IZ SRBIJE: Poslastičarska fantazija od 5 jaja - meka kora, kremasta pena i kraljevski desert koji svi obožavaju
Šampita je kraljica među kolačima! Ovaj tradicionalni srpski desert od samo nekoliko sastojaka – jaja, šećera i biskvitne kore – vekovima krasi slavske i praznične trpeze. Kremasta pena od belanaca, lagana kao oblak, i hrskava kora stvaraju poslastičarsku fantaziju kojoj niko ne može da odoli.
Šampita je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih kolača na Balkanu, posebno u Srbiji, gde se često naziva i “poslastičarska kraljica”. Originalni recept potiče iz Austro-Ugarske, a u starinskoj verziji se pravio sa 10 ili više jaja, dok su današnje varijante nešto jednostavnije – često sa 5 jaja, ali ništa manje raskošne.
Nekada je šampita bila simbol luksuza i služila se samo u najboljim poslastičarnicama, dok je danas nezaobilazna u gotovo svakoj domaćoj kuhinji. Posebno je volimo jer nas miris karamelizovanog šećera i penušavih belanaca vraća u detinjstvo – na kolače naših baka, koji su se pekli za svadbe, slave i nedeljne ručkove.
Sa sastojcima koje već imate kod kuće i malo strpljenja, možete napraviti ovu poslasticu koja izgleda kao iz izloga najbolje beogradske poslastičarnice.
Sastojci za biskvit:
5 žumanaca
5 kašika šećera
5 kašika ulja
5 kašika mleka
5 kašika brašna
pola kašičice praška za pecivo
Šlag krema:
5 belanaca
12 kašika šećera
1 kašika soka od limuna
aroma vanile po želji
Priprema