Napravite DOMAĆI MLEVENI PARADAJZ i budite mirni cele godine - Zimnica BEZ KUVANJA i mnogo muke, a nema rok trajanja
Ako želite da tokom cele zime imate savršen domaći sos za svako jelo - od testenina, preko variva, do čorbi i gulaša – ovaj recept je pravo rešenje. Ne zahteva kuvanje, nema komplikovane postupke, a gotov paradajz ostaje svež i ukusan mesecima.
Sezona pripreme paradajza za zimu je u punom jeku, a domaćice u Srbiji znaju da je mleveni paradajz osnov zimnice bez koje se ne može. Umesto da sate provedete pored šporeta, postoji provereni recept koji je decenijama prisutan u našim kuhinjama – mleveni paradajz bez kuvanja. Ovaj postupak čuva prirodan ukus paradajza, a zahvaljujući dodatku vinobrana i konzervansa, paradajz može da traje celu zimu, pa čak i duže. Idealno za zaposlene žene, ali i sve one koje žele da im jela mirišu na domaće.
Recept za domaći mleveni paradajz (zimnica bez kuvanja)
Sastojci za 6 l soka:
6,5 kg neočišćenog a 5 kg očišćenog paradajza
500g šargarepe
10 crvenih slatkih paprika
po želji 1 ili više ljutih paprika
3 kašike šećera ili po ukusu
6 kašika soli ili po ukusu
veza peršuna
sveži bosiljak po želji
1 kašičica crnog ili belog bibera po želji
1/2 kašičice mlevenog đumbira po želji
5g konzervansa
6g vinobrana
Priprema