Ako tražite jednostavan, a savršeno sočan posni kolač, ova baklava je pravi izbor. Idealna je za vreme posta, ali i za sve one koji vole klasične poslastice u nešto laganijoj varijanti.
Spoj oraha, čokolade i griza daje bogat ukus, dok se priprema ne razlikuje mnogo od tradicionalne baklave – rezultat je desert koji osvaja već na prvi zalogaj.
Posna baklava sa čokoladom i orasima – recept koji uvek uspeva
Potrebni sastojci:
-
posne kore za baklavu
-
100 g posne čokolade
-
100 g griza
-
200 g mlevenih oraha
-
250 g posnog margarina
Za preliv:
-
500 g šećera
-
4 dl vode
-
3 kesice vanilin šećera
-
sok od pola limuna
Priprema:
Prvi korak je priprema preliva, jer je važno da on bude potpuno hladan kada se baklava ispeče. U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Stavite na srednju vatru i ostavite da provri. Kada preliv počne da ključa, kuvajte još 3 do 4 minuta, a zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi.
Dok se preliv hladi, pripremite fil. U većoj činiji sjedinite mlevene orahe, griz i izrendanu posnu čokoladu. Sve sastojke dobro promešajte kako bi se ravnomerno sjedinili i dobili bogatu, ujednačenu smesu.
Kore za baklavu razdvojte i pripremite za slaganje. Ređajte po tri kore jednu na drugu, zatim ih presavijte na pola. Na krajeve kora stavite po tri kašike fila, pa počnite da ih uvijate, uvek krećući od strane na kojoj se nalazi fil. Umotane baklave pažljivo ređajte u pleh, jednu pored druge.
Kada popunite pleh, baklavu isecite na jednake delove. Posni margarin otopite i ravnomerno prelijte preko baklave, vodeći računa da svaki komad dobije dovoljno masnoće. Pleh stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni, odnosno dok baklava ne dobije lepu zlatno-žutu boju.
Čim baklava izađe iz rerne, još vrelu je prelijte potpuno ohlađenim prelivom. Ne brinite ako vam se učini da baklava „pliva“ u sirupu – tokom hlađenja će upiti sav preliv i postati izuzetno sočna.
Saveti za savršenu baklavu:
-
Baklavu ostavite nekoliko sati, a najbolje preko noći, da bi se svi ukusi sjedinili.
-
Poslužite je uz kafu ili čaj, jer se tada njen bogat ukus najlepše oseća.
-
Može se čuvati nekoliko dana, a ostaje sočna kao tek pečena.
Ova posna baklava je dokaz da i bez mlečnih proizvoda i jaja možete dobiti pravi praznik ukusa, savršen za svaku priliku.