Ovaj desert je OSVOJIO INTERNET - ČOKOLADNE ŠIŠARKE, praznični kolač koji obožavaju od 7 do 77! Prave se od samo 3 sastojka!
Praznici su idealan trenutak za pripremu kreativnih i slatkih poslastica, a čokoladne šišarke su poslednjih godina postale pravi hit, naročito na društvenim mrežama.
Ovaj desert ne osvaja samo izgledom, već i jednostavnom pripremom, jer nam je potrebno svega nekoliko osnovnih sastojaka. Savršene su kada želimo brzo da napravimo nešto efektno kod kuće, a dodatni plus je što u pripremi može da učestvuje cela porodica, što ih čini posebno zabavnim za decu i zajedničke praznične trenutke.
Čokoladne šišarke su vizuelno upečatljive, ali i veoma ukusne. Hrskava spoljašnjost i mekana, aromatična unutrašnjost daju savršen balans, zbog čega se rado nalaze na prazničnim trpezama ili kao mali, slatki poklon upakovan u teglicu. Njihova priprema ne zahteva pečenje, niti posebne kulinarske veštine, pa su pogodne i za one koji nemaju mnogo iskustva u kuhinji.
Sastojci:
200 g mlevenog keksa
3 kašike kakao praha
2–3 kašike meda ili šećera u prahu
1 kašika ruma šećera (može i vanilin šećer ili nekoliko kapi ruma)
30 g putera ili margarina
80 g čokoladnog kornfleksa
4–6 kašika nugat kreme ili džema
po potrebi malo mleka (za vlažnost mase)
malo šećera u prahu za posipanje
Priprema:
U većoj posudi sjedinjavamo mleveni keks i kakao prah, zatim dodajemo med ili šećer u prahu i rum šećer. Puter kratko topimo na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj rerni, pa ga dodajemo u smesu zajedno sa nugat kremom ili džemom.
Dobijenu masu dobro mešamo, ručno ili kašikom, dok se svi sastojci ne povežu. Ukoliko primetimo da je smesa suva i teška za oblikovanje, dodajemo malo mleka, postepeno, dok ne dobijemo ujednačenu i dovoljno vlažnu masu.
Od pripremljene mase oblikujemo male šišarke, otprilike veličine oraha. Svaku šišarku pažljivo uvaljamo u čokoladni kornfleks tako da bude potpuno prekrivena i da podseća na pravu šišarku.
Formirane šišarke slažemo na tacnu obloženu papirom za pečenje i ostavljamo ih u frižideru najmanje jedan do dva sata kako bi se stegle. Pred samo služenje posipamo ih šećerom u prahu, čime dobijamo efekat snega i dodatni praznični izgled.
Ove čokoladne šišarke savršeno spajaju zabavu u pripremi i bogat, pun ukus. Zahvaljujući jednostavnom receptu, lako ih možemo napraviti svi zajedno i uživati u pravom prazničnom duhu.