Овај десерт је ОСВОЈИО ИНТЕРНЕТ - ЧОКОЛАДНЕ ШИШАРКЕ, празнични колач који обожавају од 7 до 77! Праве се од само 3 састојка!
Празници су идеалан тренутак за припрему креативних и слатких посластица, а чоколадне шишарке су последњих година постале прави хит, нарочито на друштвеним мрежама.
Овај десерт не осваја само изгледом, већ и једноставном припремом, јер нам је потребно свега неколико основних састојака. Савршене су када желимо брзо да направимо нешто ефектно код куће, а додатни плус је што у припреми може да учествује цела породица, што их чини посебно забавним за децу и заједничке празничне тренутке.
Чоколадне шишарке су визуелно упечатљиве, али и веома укусне. Хрскава спољашњост и мекана, ароматична унутрашњост дају савршен баланс, због чега се радо налазе на празничним трпезама или као мали, слатки поклон упакован у теглицу. Њихова припрема не захтева печење, нити посебне кулинарске вештине, па су погодне и за оне који немају много искуства у кухињи.
Састојци:
200 г млевеног кекса
3 кашике какао праха
2–3 кашике меда или шећера у праху
1 кашика рума шећера (може и ванилин шећер или неколико капи рума)
30 г путера или маргарина
80 г чоколадног корнфлекса
4–6 кашика нугат креме или џема
по потреби мало млека (за влажност масе)
мало шећера у праху за посипање
Припрема:
У већој посуди сједињавамо млевени кекс и какао прах, затим додајемо мед или шећер у праху и рум шећер. Путер кратко топимо на тихој ватри или у микроталасној рерни, па га додајемо у смесу заједно са нугат кремом или џемом.
Добијену масу добро мешамо, ручно или кашиком, док се сви састојци не повежу. Уколико приметимо да је смеса сува и тешка за обликовање, додајемо мало млека, постепено, док не добијемо уједначену и довољно влажну масу.
Од припремљене масе обликујемо мале шишарке, отприлике величине ораха. Сваку шишарку пажљиво уваљамо у чоколадни корнфлекс тако да буде потпуно прекривена и да подсећа на праву шишарку.
Формиране шишарке слажемо на тацну обложену папиром за печење и остављамо их у фрижидеру најмање један до два сата како би се стегле. Пред само служење посипамо их шећером у праху, чиме добијамо ефекат снега и додатни празнични изглед.
Ове чоколадне шишарке савршено спајају забаву у припреми и богат, пун укус. Захваљујући једноставном рецепту, лако их можемо направити сви заједно и уживати у правом празничном духу.