Posna CARSKA PITA brzo se pravi, a izuzetno je zdrava i ukusna - Ako je ovako pripremite, ostaće sveža i meka danima
Ukoliko do sada niste probali da napravite posnu carsku pitu, recept koji vam donosimo postaće vam jedan od omiljenih.
Posna carska pita je pravo otkriće za sve koji žele uživati u bogatom ukusu, a pritom ostati verni posnim običajima. Ovaj jednostavan, ali ukusan recept omogućava vam da uživate u zdravoj i laganoj poslastici koja se pravi brzo, bez potrebe za komplikovanim pripremama.
Ono što je posebno kod ove pite je to što, čak i nakon nekoliko dana, ostaje mekana i sveža, što je čini idealnim izborom za sve one koji žele praktičan i ukusan obrok ili užinu. Sa samo nekoliko sastojaka, možete stvoriti pravo čudo u kuhinji, a ukus i miris ove pite zasigurno će osvojiti sve članove porodice. Ako volite posne specijalitete koji su i zdravi i puni ukusa, ova pita će postati pravi favorit u vašem domu.
Sastojci:
3 šoljice običnog belog brašna
3 šoljice kukuruznog brašna
kesica praška za pecivo
3 šoljice kisele vode
3 šoljice ulja
3 kisela krastavčića
1 šargarepa iz turšije
2 paprike iz turšije
150 g biljnog kačkavalja
pola kafene kašičice soli
origano ili bosiljak (opciono)
čeri paradajz za dekoraciju (opciono)
Priprema:
U činiju sipajte obično belo brašno, kukuruzno brašno i prašak za pecivo. Krastavčiće i šargarepu izrendajte, a papriku iseckajte na sitne kockice, pa dodajte smesi. Potom ulijte kiselu vodu i ulje, posolite i dodajte 100 grama biljnog kačkavalja iseckanog na kockice. Varjačom dobro izmutite sve sastojke dok smesa ne postane kompaktna.
Sipajte smesu u silikonske kalupe, preko pripremljene smese pospite preostalih 50 grama kačkavalja koji ste prethodno sitno izrendali, odozgo dodajte origano ili osušeni bosiljak, pa stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite dvadesetak minuta.
Zahvaljujući ulju carska pita će biti vazdušasta, a tokom pečenja kockice biljnog kačkavalja će se rastopiti, pa će pita imati neodoljiv ukus. Kačkavalj na gornjem sloju pite će se takođe rastopiti i stvoriti divnu koricu koja čuva svežinu unutar pite.
Ovako spremljenu posnu carsku pitu možete da služite dok je topla, ali i kad se sasvim ohladi kao deo predjela, uz dodatno iseckane kockice biljnog kačkavalja i čeri paradajz.