Posni ručak u Republici Srbiji za 300 dinara? I te kako je moguće: Obrok bogat ukusima biće spreman za 15 minuta
Toplo, jednostavno i posno – idealno za svaki dan posta, ali i za sve koji žele lagan i ukusan obrok.
Bilo da ste u periodu posta ili jednostavno volite laganija i nežnija jela, ovaj posni rižoto može postati pravi favorit na vašoj trpezi. Tokom Božićnog posta, koji je trenutno u toku, mnogi se trude da pronađu obroke koji su jednostavni za pripremu, a opet dovoljno ukusni i hranljivi da zamene klasična jela od mesa.
Rižoto sa pečurkama savršeno ispunjava taj zadatak.
Pečurke su bogate proteinima, imaju pun, zemljani ukus i izrazito su praktične za pripremu, što ih čini odličnim izborom za posna jela. Uz to, za ovaj recept nije potrebno mnogo sastojaka niti vremena, a rezultat je izdašno, toplo i mirisno jelo koje će vas koštati oko 300 dinara.
Potrebni sastojci:
-
200 g pečuraka
-
1 šolja pirinča (oko 200 ml)
-
maslinovo ulje po potrebi
-
1 glavica crnog luka
-
3 čena belog luka
-
1 struk peršuna
-
voda po potrebi
-
so, suvi začin i biber po ukusu
-
majčina dušica po želji
Priprema:
Najpre sipajte malo maslinovog ulja u tiganj i pustite ga da se zagreje. Zatim dodajte sitno iseckane crni i beli luk. Kada luk postane staklast i zamiriše, umešajte pečurke isečene na tanke listiće. Ostavite ih da omekšaju i puste svoje sokove.
Kada pečurke postanu mekane, dodajte dobro opran pirinač i sve lepo promešajte kako bi se zrno obložilo uljem i povrćem. Zatim dodajte so, biber, suvi začin i majčinu dušicu po želji. Sipajte onoliko vode koliko je potrebno da pirinač ogrezne, pa još jednom promešajte.
Ostavite rižoto da se lagano krčka na srednje tihoj vatri, uz povremeno mešanje, sve dok pirinač ne upije svu tečnost i ne postane kremast. Kada je jelo gotovo, sklonite ga sa ringle, pospite sveže seckanim peršunom i poslužite ga uz obilnu porciju salate.
Toplo, jednostavno i posno – idealno za svaki dan posta, ali i za sve koji žele lagan i ukusan obrok.