Kemiš uvek traži parče više: Zorica Brunclik ima recept za najlepšu tortu - Slasna, jeftina i preukusna
Zorica Brunclik još jednom je dokazala da njena umetnička perfekcija nije rezervisana samo za scenu – njena torta pravi je kulinarski biser, koji je mnogima postao omiljeni recept za posebne prilike.
Zorica Brunclik, diva narodne muzike, poznata je ne samo po svom izvanrednom glasu, već i po kulinarskim veštinama koje jednako briljiraju kao i njen nastup na sceni. Oni koji je poznaju kažu da sve što radi, radi savršeno – savršeno peva, savršeno kuva…
Do sada smo imali priliku da se uverimo u Zoričino kulinarsko umeće tokom emisije „Na večeri kod“, ali tada još uvek nije otkrila da je i izvanredan poslastičar, prava majstorica za torte.
Tu tajnu sada je otkrila njena prijateljica, poznati tekstopisac Vesna Petković, koja je recept Zorice Brunclik za čuvenu Puslica tortu preuzela direktno od pevačice.
- Zorica je maestralna kada su torte u pitanju, pravi ih izvanredno. Njena Puslica torta je moja omiljena, onako hrskava, sa tankim korama od belanaca… Od nje sam uzela recept baš za tu tortu i pravila sam je za slavu, međutim, nije ispala ni slična njenoj, kore su bile debele… Zorica je ipak pohvalila - priznaje Vesna Petković, piše Svet.
Za sve ljubitelje kulinarstva, donosimo i sam recept Zorice Brunclik za tortu sa hrskavim koricama, koji je Vesna podelila.
Sastojci:
Za jednu koru:
5 belanaca
200 gr šećera
Za fil:
10 žumanaca
15 kašika šećera
2,5 dl mleka
250 gr mlevenih pečenih lešnika
250 gr maslaca
4 dl slatke pavlake za šlag
Priprema:
Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer. Kada se doda svih 200 gr šećera, mutiti još nekoliko minuta. U kalup staviti peki papir na dno, a rubne ivice malo namazati margarinom i posuti brašnom. Sneg staviti u kalup, poravnati i peći na 150 stepeni tačno 35 minuta. Na isti način ispeći i drugu koru, a zatim ih ostaviti da se ohlade. Najbolje je filovati tortu sledećeg dana.
Za fil, 10 žumanaca dobro izmešati sa 15 kašika šećera, dodati 2,5 dl mleka i staviti da se kuva. Neprestano mešati žicom i čim počne da se zgušnjava i vri, odmah skloniti sa ringle. Kada se fil malo prohladi, dodati 250 gr mlevenih pečenih lešnika. Kada se fil potpuno ohladi, izmešati ga sa dobro i penasto umućenim maslacem.
U čvrst sneg umutiti 4 dl slatke pavlake, a tortu filovati sledećim redom: kora, pola fila, kora, pola fila, šlag. Na kraju je moguće ukrasiti po želji, stvarajući savršenu kombinaciju hrskavih korica i kremastog fila.
Zorica Brunclik još jednom je dokazala da njena umetnička perfekcija nije rezervisana samo za scenu – njena Puslica torta pravi je kulinarski biser, koji je mnogima postao omiljeni recept za posebne prilike.