Посни ручак у Републици Србији за 300 динара? И те како је могуће: Оброк богат укусима биће спреман за 15 минута
Топло, једноставно и посно – идеално за сваки дан поста, али и за све који желе лаган и укусан оброк.
Било да сте у периоду поста или једноставно волите лаганија и нежнија јела, овај посни рижото може постати прави фаворит на вашој трпези. Током Божићног поста, који је тренутно у току, многи се труде да пронађу оброке који су једноставни за припрему, а опет довољно укусни и хранљиви да замене класична јела од меса.
Рижото са печуркама савршено испуњава тај задатак.
Печурке су богате протеинима, имају пун, земљани укус и изразито су практичне за припрему, што их чини одличним избором за посна јела. Уз то, за овај рецепт није потребно много састојака нити времена, а резултат је издашно, топло и мирисно јело које ће вас коштати око 300 динара.
Потребни састојци:
-
200 г печурака
-
1 шоља пиринча (око 200 мл)
-
маслиново уље по потреби
-
1 главица црног лука
-
3 чена белог лука
-
1 струк першуна
-
вода по потреби
-
со, суви зачин и бибер по укусу
-
мајчина душица по жељи
Припрема:
Најпре сипајте мало маслиновог уља у тигањ и пустите га да се загреје. Затим додајте ситно исецкане црни и бели лук. Када лук постане стакласт и замирише, умешајте печурке исечене на танке листиће. Оставите их да омекшају и пусте своје сокове.
Када печурке постану мекане, додајте добро опран пиринач и све лепо промешајте како би се зрно обложило уљем и поврћем. Затим додајте со, бибер, суви зачин и мајчину душицу по жељи. Сипајте онолико воде колико је потребно да пиринач огрезне, па још једном промешајте.
Оставите рижото да се лагано крчка на средње тихој ватри, уз повремено мешање, све док пиринач не упије сву течност и не постане кремаст. Када је јело готово, склоните га са рингле, поспите свеже сецканим першуном и послужите га уз обилну порцију салате.
Топло, једноставно и посно – идеално за сваки дан поста, али и за све који желе лаган и укусан оброк.