Recept za SLAVSKO ŽITO koji je oduševio sve domaćice - Poslastičarka s 30 godina iskustva otkrila glavnu caku
Recept za savršeno slavsko žito koje je oduševilo sve domaćice: Poslastičarka Jelena Marković, sa 30 godina iskustva, otkriva glavnu caku zbog koje je žito uvek kremasto, bogato i aromatično.
Slavsko žito zauzima centralno mesto na svakoj slavskoj trpezi, a priprema koja je ukusna, kremasta i mirisna nije uvek jednostavna. Poslastičarka Jelena Marković, sa tri decenije iskustva u profesionalnim i domaćim receptima, otkriva da su sitni detalji ključni za savršen rezultat.
Jedan od najvažnijih trikova je korišćenje šećera u prahu umesto kristalnog, koji se mnogo bolje povezuje sa samlevenom pšenicom i daje glatku teksturu žita. Takođe, muskantni oraščić, iako ga mnoge domaćice izbegavaju, daje poseban, aromatičan ton koji podiže ukus na potpuno novi nivo.
RECEPT ZA SLAVSKO ŽITO – TRIKOVI POSLASTIČARKE
Sastojci:
200 g samlevene pšenice
150 g šećera u prahu
50 g maslaca
1/2 kašičice muskantnog oraščića (po želji)
50 g seckanih oraha za dekoraciju
Priprema:
Priprema pšenice: Samlevenu pšenicu staviti u posudu i blago prokuvati u vodi ili mleku, dok ne omekša, uz stalno mešanje.
Začini i šećer: Dodati šećer u prahu i muskantni oraščić. Pažljivo sjediniti smesu, bez grudvica.
Dekoracija: Prebaciti žito u dekorativnu činiju i posuti seckanim orasima. Po želji možete dodati i suvo voće ili med.
Hlađenje i serviranje: Ostaviti na hladnom mestu da se žito malo stisne pre serviranja.
Saveti profesionalke:
Šećer u prahu je bolji od kristalnog jer se lakše sjedini sa pšenicom i daje kremastu strukturu.
Muskantni oraščić i slični dodaci i začini su mali trik koji mnoge zanemaruju, ali su upravo oni ti koji podiže aromu i daje žitu karakterističan, bogat ukus.
Po želji, dodajte malo meda za dodatnu slatkoću i sjaj.
Žito možete ukrasiti orasima, suvim grožđem ili suvim kajsijama, po tradiciji i estetskom ukusu.