Рецепт за СЛАВСКО ЖИТО који је одушевио све домаћице - Посластичарка с 30 година искуства открила главну цаку
Рецепт за савршено славско жито које је одушевило све домаћице: Посластичарка Јелена Марковић, са 30 година искуства, открива главну цаку због које је жито увек кремасто, богато и ароматично.
Славско жито заузима централно место на свакој славској трпези, а припрема која је укусна, кремаста и мирисна није увек једноставна. Посластичарка Јелена Марковић, са три деценије искуства у професионалним и домаћим рецептима, открива да су ситни детаљи кључни за савршен резултат.
Један од најважнијих трикова је коришћење шећера у праху уместо кристалног, који се много боље повезује са самлевеном пшеницом и даје глатку текстуру жита. Такође, мускантни орашчић, иако га многе домаћице избегавају, даје посебан, ароматичан тон који подиже укус на потпуно нови ниво.
РЕЦЕПТ ЗА СЛАВСКО ЖИТО – ТРИКОВИ ПОСЛАСТИЧАРКЕ
Састојци:
200 г самлевене пшенице
150 г шећера у праху
50 г маслаца
1/2 кашичице мускантног орашчића (по жељи)
50 г сецканих ораха за декорацију
Припрема:
Припрема пшенице: Самлевену пшеницу ставити у посуду и благо прокувати у води или млеку, док не омекша, уз стално мешање.
Зачини и шећер: Додати шећер у праху и мускантни орашчић. Пажљиво сјединити смесу, без грудвица.
Декорација: Пребацити жито у декоративну чинију и посути сецканим орасима. По жељи можете додати и суво воће или мед.
Хлађење и сервирање: Оставити на хладном месту да се жито мало стисне пре сервирања.
Савети професионалке:
Шећер у праху је бољи од кристалног јер се лакше сједини са пшеницом и даје кремасту структуру.
Мускантни орашчић и слични додаци и зачини су мали трик који многе занемарују, али су управо они ти који подиже арому и даје житу карактеристичан, богат укус.
По жељи, додајте мало меда за додатну слаткоћу и сјај.
Жито можете украсити орасима, сувим грожђем или сувим кајсијама, по традицији и естетском укусу.