Recept za najbolju turšiju - ovako ćete najbolje da sačuvate hranljive sastojke u povrću: A evo kako da ne bude previše kisela
Omiljeno balkansko jelo je vrlo zdravo, i trebalo bi da se jede tokom zime.
Turšija je jedno od najpoznatijih zimskih jela na Balkanu i nezaobilazna je na gotovo svakoj trpezi tokom hladnih meseci.
Ona predstavlja mešavinu različitog povrća – paprike, krastavaca, karfiola, šargarepe, paradajza i ljutih paprika – koje se kiseli u sirćetu ili salamuri.
Pored bogatog ukusa i osvežavajuće kiselkastog mirisa, turšija se vekovima cenila i zbog svojih nutritivnih vrednosti i dugog roka trajanja.
Istorija turšije vodi nas na Bliski istok, odakle i potiče sama reč „turšija“ (od persijske reči torsh, što znači „kiselo“).
Turska kuhinja je ovu praksu kiseljenja povrća donela na Balkan tokom osmanskog perioda, a ona se brzo ukorenila među domaćim stanovništvom. Vremenom je turšija postala neizostavni deo srpske, bugarske, makedonske i rumunske kuhinje.
Na Balkanu se turšija ne posmatra samo kao hrana već i kao deo tradicije. U mnogim porodicama priprema turšije u jesen okuplja sve ukućane – povrće se bira na pijaci, pere, seče i slaže u tegle ili burad, a sam čin predstavlja uvod u zimu i zajedničke porodične obroke.
Danas, turšija osim što čuva duh tradicije, sve više dobija i na popularnosti zbog bogatstva probiotika i blagotvornog uticaja na varenje. Tako staro jelo ostaje savremeno, spajajući ukus prošlosti i potrebe današnjeg čoveka.
Recept
Sastojci:
- 2 kg paprike (zelene, babure ili šilje)
- 1 kg krastavčića (manjih)
- 1 kg karfiola
- ½ kg šargarepe
- 200 g zelenog paradajza (po želji)
- 2 ljute papričice (po želji)
- 3–4 čena belog luka
- 1 l sirćeta
- 2 l vode
- 3 kašike soli
- 3 kašike šećera
- 1 kesica bibera u zrnu
- nekoliko listova lovora
Priprema:
- Povrće dobro operite i ostavite da se ocedi. Karfiol razdvojte na cvetiće, šargarepu isecite na kolutove, paprike očistite od semena.
- U većoj šerpi pomešajte vodu, sirće, so, šećer, biber i lovorov list. Stavite na šporet da provri.
- Kada tečnost provri, dodajte očišćeno povrće i blanširajte ga 3–4 minuta, pa vadite u čiste i suve tegle.
- U tegle dodajte po koji čen belog luka i ljutu papričicu.
- Kada završite, prelijte povrće vrućom marinadom (sirće sa vodom i začinima) tako da sve bude prekriveno.
- Tegle odmah zatvorite, okrenite ih naopačke i ostavite da se ohlade.
Napomena: Turšija se čuva na hladnom i tamnom mestu, a spremna je za jelo nakon 2–3 nedelje kada povrće lepo upije kiselinu.