Рецепт за најбољу туршију - овако ћете најбоље да сачувате хранљиве састојке у поврћу: А ево како да не буде превише кисела
Омиљено балканско јело је врло здраво, и требало би да се једе током зиме.
Туршија је једно од најпознатијих зимских јела на Балкану и незаобилазна је на готово свакој трпези током хладних месеци.
Она представља мешавину различитог поврћа – паприке, краставаца, карфиола, шаргарепе, парадајза и љутих паприка – које се кисели у сирћету или саламури.
Поред богатог укуса и освежавајуће киселкастог мириса, туршија се вековима ценила и због својих нутритивних вредности и дугог рока трајања.
Историја туршије води нас на Блиски исток, одакле и потиче сама реч „туршија“ (од персијске речи торсх, што значи „кисело“).
Турска кухиња је ову праксу кисељења поврћа донела на Балкан током османског периода, а она се брзо укоренила међу домаћим становништвом. Временом је туршија постала неизоставни део српске, бугарске, македонске и румунске кухиње.
На Балкану се туршија не посматра само као храна већ и као део традиције. У многим породицама припрема туршије у јесен окупља све укућане – поврће се бира на пијаци, пере, сече и слаже у тегле или бурад, а сам чин представља увод у зиму и заједничке породичне оброке.
Данас, туршија осим што чува дух традиције, све више добија и на популарности због богатства пробиотика и благотворног утицаја на варење. Тако старо јело остаје савремено, спајајући укус прошлости и потребе данашњег човека.
Рецепт
Састојци:
- 2 кг паприке (зелене, бабуре или шиље)
- 1 кг краставчића (мањих)
- 1 кг карфиола
- ½ кг шаргарепе
- 200 г зеленог парадајза (по жељи)
- 2 љуте папричице (по жељи)
- 3–4 чена белог лука
- 1 л сирћета
- 2 л воде
- 3 кашике соли
- 3 кашике шећера
- 1 кесица бибера у зрну
- неколико листова ловора
Припрема:
- Поврће добро оперите и оставите да се оцеди. Карфиол раздвојте на цветиће, шаргарепу исеците на колутове, паприке очистите од семена.
- У већој шерпи помешајте воду, сирће, со, шећер, бибер и ловоров лист. Ставите на шпорет да проври.
- Када течност проври, додајте очишћено поврће и бланширајте га 3–4 минута, па вадите у чисте и суве тегле.
- У тегле додајте по који чен белог лука и љуту папричицу.
- Када завршите, прелијте поврће врућом маринадом (сирће са водом и зачинима) тако да све буде прекривено.
- Тегле одмах затворите, окрените их наопачке и оставите да се охладе.
Напомена: Туршија се чува на хладном и тамном месту, а спремна је за јело након 2–3 недеље када поврће лепо упије киселину.