Za ovaj dezert vam NE TREBA RERNA, pravi se za samo 10 minuta: Potrebno vam je 5 sastojaka da napravite ovaj kolač od čokolade i keksa!
Ova poslastica koju će obožavati svi ljubitelji čokolade priprema se u jednoj posudi i veoma brzo je gotova.
Poželjno je držati je nekoliko sati u frižideru pre posluživanja, ali ako hitno želite ukusan desert, možete je staviti u zamrzivač na 20-30 minuta i odmah poslužiti.
Tako brzo i jednostavno, a tako ukusno! Jedna od naših omiljenih gastroblogerki, Marija Herjavić Jerkić, sa zanimanjem prati šta se dešava u najpoznatijoj kraljevskoj porodici na svetu, pa je nedavno – u čast preminule kraljice – pripremila jedan od njenih omiljenih kolača. Prvo smo ga i sami isprobali, a sada ga delimo sa vama. Uživajte!
Torta sa čokoladom i keksima
Sastojci:
-
230 g petite beurre keksa (možete koristiti i integralne)
-
115 g omekšalog maslaca
-
115 g šećera
-
115 g tamne čokolade
-
1 jaje
-
230 g tamne čokolade za glazuru
Priprema:
-
Posudu prečnika 18-20 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje ili providnom folijom; ne mora biti pogodna za rernu.
-
Maslac pjenasto umutite sa šećerom dok se šećer potpuno ne sjedini. Dodajte jaje i nastavite miksati.
-
Kada se sve lepo poveže, dodajte vruću, otopljenu čokoladu i nastavite miksati.
-
Na kraju umiješajte razlomljene kekse, pazeći da ih ne usitnite previše – komadići treba da budu veličine badema. Dobro promešajte da svi komadići keksa budu prekriveni kremom.
-
Pažljivo smesu prebacite u posudu, pazeći da je naročito dno – koje će biti gornji deo torte – dobro utisnuto i bez praznina.
-
Stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne.
-
Ohlađenu tortu preokrenite na tanjir i prelijte čokoladnom glazurom.