BAKLAVA sa makom lepša je od bilo koje štrudle, pogodna i za one koji POSTE - Ovaj sočan i ukusan kolač, kad probate, sigurno ćete praviti često
Pre služenja kolač treba dobro da upije sirup i da se ohladi
Baklava je mnogima jedna od omiljenih poslastica, a posebno tokom dana posta. S obzirom da je juče počeo Veliki Vaskršnji post, ova preukusna baklava sa makom idealna je kao posluženje nakon ručka.
Potrebno je
500 g kora za pitu
200 g mlevenog maka
200 g posnog mlevenog keksa
300 g šećera
3 kesice vanilin šećera
1l vode
sok od jednog limuna
ulje
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U šerpu sipajte litar vode pa dodajte šećere i limunov sok. Ostavite da proključa, pa kad provri pustite tako 5 minuta. Onda sklonite sa šporeta i pustite da se prohladi. U jednoj posudi sjedinite mak sa mlevenim keksom. U tepsiju obloženu pek papirom stavite prvu koru, poprskajte je uljem pa stavite drugu koru. Pospite smesu maka sa keksom, pa prekrijte korom. Ponavljajte postupak sve dok ne ostanu samo 2 kore. Jednu od te dve kore nanesite, poprskajte uljem i pospite šećerom. Onda stavite zadnju koru. Secite po želji. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne porumeni. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom.